Будителите Vs Хелоуин в Механото

Учениците от механото препълниха залата в"Традиционния тържествен час на класния ръководител", който се провежда в навечерието на Деня на народните будители

Будителите изтласкаха от ученическото съзнание модерния Хелоуин в хасковската гимназия по механоелектротехника.

Вместо да дълбаят тиквени фенери и да украсяват училището си с прилепи, бъдещите инженери подготвиха рецитал-презентация за народните будители в традиционния за гимназията „тържествен час на класния ръководител“.

В залата на професионалната гимназията днес се събраха всички ученици -от най-големите до най-малките, за да аплодират делата на книжовниците, просветителите, на борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията.

Учителят по физика Тодор Камов и училищната библиотекарка Светла Маджарова чрез диапроекция помогнаха за онагледяването на събитията от Паисий, през Софроний и Берон до Геров, Раковски, Левски, Ботев, Иван Вазов, Караджата.

Като будители хасковските ученици включиха и местните радетели за българщината и прославели името на страната ни по света като Недялка Симеонова, Димитър Иванов-Лицо. Особена почет беше отдадена и на патроните на училището Стойчо и Кица Марчеви, дарили 40 млн. златни български лева и дарили земята, на която е построена сградата на днешната гимназия.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив.

От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.

През 1945 г. е забранен. Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 г., когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

М. Манолова

Вместо да дълбаят фенери за Хелоуин учениците от професионалната гимназия направиха презентация за делото на будителите
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини