Политиците са възбудители, не будители, смята С.Данаилов

Сутрин, понеже ходя на работа в парламента, съм възбудител, а следобед съм будител, защото са ми лекциите в академията. 

Това каза актьорът Стефан Данаилов по повод Деня на народните будители по бТВ. Той има своите будители – сред тях са покойният вече Валери Петров, Антон Дончев, Анжел Вагенщайн, Борис Христов и Стефан Цанев. 

Защо сред тях няма политици? Поведението им е винаги такова, че да има разделение. Пусни един репортаж, особено около тия избори – едните плюят другите, какви ли думи няма, възмути се Данаилов.

Според него днешните будители нямат самочувствието да бъдат лидери на нацията: „Нима тези академици, които имаме, които работят в БАН, тези млади научни работници, които ще станат утре академици… какво самочувствие могат да имат на будители, след като работят между 400 и 800 лв. заплата?”. 

„Какво трябва да се случи, за да се обединим българите, за да тръгнем нанякъде? Не искам да цитирам Италия какво се случи, но нещо трябва да ни сътресе, за да спрем”, смята Стефан Данаилов.

„На мен ми се обажда Влади Въргала винаги на 1 ноември да ми честити празника. Той ме подсети, че аз се явявам вид будител – толкова години въздействам и отварям очите на едни млади хора”, каза той и допълни, че не е давал поводи за разделение на хората, но „като представител на една политическа сила трудно могат да те възприемат като обединител другите”. 

Политиката 

„Когато започна преходът 90-91 година, ни обхвана всички – леви и десни, една ренесансова вълна. Ние очаквахме ренесанс – сега, след като се променят нещата, ще тръгне един цъфтеж, едно благоденствие. Никой не е мислел, че само 5 години след това ще ни цапардосат парите от банките и всички тия по-нататъшни бедствие, които ни се случиха”, коментира Данаилов.

Той призна, че е влязъл в политиката, защото му е било интересно. Според него и БСП носи вина за прехода, до неотдавна е била „малко мани-мани”, но днес партията е в кондиция: „Имаше един момент на пълно отъпяване, някакво отпускане”. Според него вторият „брак” с ДПС е бил необяснима грешка от времето на Сергей Станишев.

Данаилов, когото Кеворк Кеворкян шеговито нарича „Дядо на левицата”, е наясно, че политическата сила често се подпира на него: „Става с пълно мое съгласие, не мога да седя и да гледам отстрани събитията, защото ще ме е яд после, че не съм се намесил”.

Студентите на Мастера 

Противно на написаното на не едно и две места, проф. Стефан Данаилов продължава да преподава и взе нов клас в НАТФИЗ: „Напук ще правя, това ми вдига адреналина и ме задвижва”. Какво ти трябва, за да бъдеш добър учител? „Трябва първо да си добър човек. Моят контакт със студентите е траен, защото винаги съм ги чувствал като приятели, а не като техен учител, възпитател. Има други индиректни начини да напомниш кой си пред тях, не да демонстрираш сила, могъщество, да ги плашиш”.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ев
    евертъна
    1 -1
    11:18, 1 ное 2016
    Тоя КОМСОМОЛЕЦ беше спрял да се показва определено време сега пак изкочи като плъх и дава съветиГолям артист голяма работа Как не са го направили АКТИВЕН БОРЕЦ още не знам --той има заслуги за това нали непрекъснато гонеше народния враг ВЕЛИНСКИ
Последни новини