В Харманли реват: След потопа, сега пък вълна от бежанци

Кметът Михаил Лисков е недоволен от решението

В Харманли дружно се изжалваха от новината, че в града им ще бъде изграден бежански център за сирийци. Както вече ви информирахме, с решение на министерският съвет са отпуснати 200 хиляди лева за изграждане на бежански лагер, който да приеме прииждащите към границата ни сирийци. Според областната управителка Ирена Узунова, до месец ще бъде готов терена за палатков лагер. Той ще бъде на територията на отдавна изоставените казарми в центъра на Харманли. Палатки ще бъдат изграждани само ако вълната на бежанците достигне десетки на ден, понеже съществуващите бежански центрове не могат да поемат такъв поток. 

Новината предизвика дружно възмущение у кметска администрация и население. Кметът Михаил Лисков заяви дословно следното: „Нас ни удари вълната на потопа, сега пък ни удря бежанска вълна“.

Научил за центъра от медиите. Призова държавната власт да дойде да обясни на харманлийци решението си, защото той лично не е запознат с мотивите за него. Според Лисков, в Харманли не могат да се справят с десетина мотористи, камо ли с евентуални 1000 сирийци/за колкото е капацитета на центъра/. Лагерът ще бъде точно до местната ромска Махала, което пък било предпоставка за допълнителни проблеми. 

И населението недоволства-как ще ги изхранват новите, те местните няма какво да ядат. Непознатите щели да застрашават децата им. Протести обаче не се предвиждат. Това ще е третия бежански център в областта след съществуващите в Пъстрогор и Любимец.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини