Малки фирми пестят сметки за ток по проекти

Малките предприятия ще могат да си отдъхнат от баснословните сметки за ток, но за тази цел ще трябва да разработят проекти по ОП “Развитие на конкурентноспособността на българската икономика“.Това стана ясна в Хасково по време на информационния ден по процедурите за подбора.

На срещата потенциалните бенефициенти черпиха информация от извора и бяха консултирани от експертите от Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентноспособност“ и Агенцията за за устойчиво енергийно развитие“. Сред задължителните условия, на които кандидатите за финансиране трябва да отговарят е, те да са микро, макро и малки предприятия. Освен това трябва да са и юридически лица, регистрирани съгласно Търговския закон или Закона за кооперациите, уточни Гергана Опанова, гл.експерт в „ Европейски фондове за конкурентноспособност“.

Максималната сума, за която може да бъде направена разработка е 2 милиона лева. Фирмите, които спечелят финансиране ще могат да си закупят най-съвременната енергийно ефективна технология, която отговаря на европейските стандарти. Освен това се дава възможност за купуването на производствено оборудване, което да доведе до намаляване на енергоемкостта на компаниите. Специфичното е, че проектите ще се финансират след енергиен одит, въз основа на този изчислен процент на енергийно спестяване -минимум 10 на 100.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини