Древните ходели пеш до Бяло море за екзотични миди

доц. Бъчваров показва ценната находка на накита от екзотична мида

Древните хора, обитавали селище край днешното село Воден, изминавали стотици километри пеша, чак до топлите морета, за да донесат екзотични миди от там. Фактът лъсна след като археолозите, които проучват обекта, откриха шестолъчна звезда от екзотичната мида „Спондилос“. За нея е характерно, че се среща само в топлите морета. Звездата е пробита в средата и се е носела като висулка.

Екипът, ръководен от доцентите Крум Бъчваров и Красимир Лещаков, работи ударно по терена край Воден, заради кратките срокове за разкопките там. Археолозите започнаха през август и ще приключат в края на декември. После върху терена, на който е разкрито късно неолитно селище от около 5 200 години пр.Хр., ще минава бъдещата автомагистрала „ Марица“.

Според събраните данни, селището е просъществувало до каменно-медната епоха. Находки, като накита от мида показват, че по принцип представите ни за древните общности са доста погрешни. "Смятаме ги за хора земеделци, които са гледали животните, стояли са си в селищата, а всъщност се оказва, че не е така. Анализът на суровините на артефактите край Воден показва, че хората, които са обитавали тези места, са ходели на големи разстояния, изпращали са и посрещали търговски експедиции. Има доказателства за контакти, както от една страна със Северна България, от където със сигурност има донесена кремъчна суровина, така и в Южна посока, от където са дошли и екзотичните миди. И тези огромни разстояния хората са изминавали пеш, тъй като конят все още не е бил елемент на тяхната култура.“, разясни доц. Бъчваров. Той предполага, че мидите са донесени край днешен Воден от Бяло или Егейско море. Освен накита, са открити и малки фигурки, които също са и изработени от Спондилос.

Сред любопитните находки за археолозите е и комплексът от ями, на няколко метра от самото селище. Ямите са многопластови и са били вкопани една в друга с различна форма и различна функция през хилядолетията. В тях древните са полагали умишлено останки от различен характер -от пиршества или от постройки. Археолозите обаче са категорични, че не става въпрос за система за третиране на отпадъци,  тъй като идеята за боклук е продукт на модерното време. По-скоро става въпрос за продължаване на живота на материали и предмети, които са преминали в друг етап на съществуване. За предназначението на някои от ямите обаче съществуват и други интересни предположения, направени на базата на етнографски данни. Те са били ползвани за направата на катък или пък за киснене на животинските кожи.

М. Манолова

идол, също изработен от черупката на Спондилос
еикипът край с. Воден работи ударно, преди да започне строежа на АМ" Марица"
Всичко се заснема внимателно, за да бъде възстановено при необходимост дигитално
Ямите, чието предназначение  все още се изяснява, както  е видно могат да служат и за кратка почивка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини