Общинският съвет гласува отпускането до 150 000 лева за разкопки на Перперикон

Местният парламент в Кърджали гласува днес да бъдат отпуснати до 150 000 лева за финансиране на разкопките на скалния град на траките Перперикон.Съветниците подкрепиха докладна на градоначалника доц.д-р инж.Хасан Азис в която се настоява Община Кърджали да финансира редовните проучвания,поради липса на целево финансиране от държавата.Ето и аргументите на кмета:

Община Кърджали над 20 години провежда редовни проучвания,финансирани от бюджета на общината,европейски проекти и с  трансфери от Министерство на финансите на един от най-забележителните археологически обекти в България със световно значение -Скалният античен  и средновековен град Перперикон.Този паметник е недвижима културна ценност с категория „Национално значение”,публична държавна собственост ,актувана с Актове №№2381 и 2382/23.02.2011г.и е предоставен за управление на община Кърджали с решение №673/17.09.2021г.на Министерски съвет.

           През годините теренните археологически проучвания на обект“Античен и средновековен град Перперикон“ с научен ръководител проф.д.и.н. Н.Овчаров се извършват по одобрени  работни програми.В резултат обликът му бе променен и Перперикон се превърна в един от най-посещаваните археологически обекти в страната. Към този момент на  2023г.няма приет бюджет и няма целево субсидиране на този обект.         

           Община Кърджали продължава да изгражда туристическата инфраструктура,свързана с обекта и с оглед  продължаване на археологическите проучвания от проф.Овчаров са необходими средства в размер до 150 000лв.Тези средства имат и социален характер,тъй като в разкопките освен научният екип от 6 души,в продължение на 3 месеца работят и около 100 души от седем села в околността.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Из
    Избирател
    2 0
    14:17, 26 юни 2023
    Тези в дясно с червените ризи, отдавна са престанали да служат на червената, лявата идея, ТЕ СЛУЖАТ ЕДИНСТВЕНО И САМО ЗА ЛИЧНИЯ СИ ДЖОБ, зависими за жълти стотинки от хората на ДПС.
  • 2
    Си
    Симпатизант
    0 0
    15:54, 26 юни 2023
    14.17 Точен коментар!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини