Основно училище “Св.Св. Кирил и Методий” отново на първо място

Кметът с директорката Лиляна Янкова и отличените деца

От 12 до 15 октомври 2012 година в град Варна се проведе първата за годината, най-престижна национална проява на  Министерството на образованието, младежта и науката за извънкласните форми на работа в българските училища- ХІ–то Национално състезание по природни науки и екология. Участваха 52 отбора в две възрастови групи-V-VІІІ клас и ІХ-ХІІ клас. Състезанието премина като защита на ученически проекти на два етапа: постер сесия и компютърна презентация.Знанията и уменията на учениците за изследователска работа се оценяваха от авторитетно жури с председател доцент доктор Божидар Галуцов от Софийски университет и членове от Българската академия на науките, Югозападен университет,  Шуменски университет и Варненски университет.Критериите за оценка включваха:

- актуалност на проблем от региона;

- личен изследователски принос на участниците;

- висока компетентност на участниците;

- оригиналност на проекта и представянето му;

- създаване на интерес към третирания в проекта проблем;

  -естетическо и техническо оформяне на проекта и писмена грамотност.

Област Кърджали беше представена от най-голямото основно училище „Св.Св. Кирил и Методий”- гр.Кърджали с проекта „Опознай, обикни, опази!”. Проектът беше защитен от най-малките участници в състезанието: Станимир Василев, Джем Бекир, Едже Балканлъ от V „а” и Селин Ахмет от VІ „б” клас с ръководители доктор на педагогическите науки Елена Топалова и магистър по биология Нефие Садула.

 Значимостта на проекта, компетентността на участниците и  оригиналното представяне не само впечатлиха журито, но спечелиха и адмирациите  на всички участници в състезанието.Задълбочената изследователска работа за обитателите на чапловата колония край „Водното огледало” в град Кърджали,  богатата пропагандна дейност за популяризиране на колонията,  активната дейност за опазване и защита, извършени от природоизследователския отряд „Малката Ахрида” бяха оценени по достойнство с призовото І-во място в страната. Трофеите от състезанието – Плакет „ І-во място в ХІ-тото Национално състезание по природни науки и екология –гр.Варна 2012г.” и Плакет „Ръководител на отличен проект” бяха връчени на Директора на училището госпожа Лиляна Тодорова-Янкова на тържествена церемония. Кметът на община Кърджали - инж. Хасан Азис покани природоизследователския отряд „Малката Ахрида” на среща за представяне на резултатите  от състезанието. Предстои презентиране на проекта на Сесия на Общинския съвет за информиране на кърджалийската общественост.

Началникът на Регионалния инспекторат по образованието – К ърджали – Гроздан Колев, прие първенците-природолюбители и ги поздрави за големия успех. Изтъкна значението на извънкласните училищни дейности за формиране на гражданско възпитание и поведение.Гордост за област Кърджали са учениците на ОУ”Св.Св.Кирил и Методий” , които традиционно вече пета година представят достойно област Кърджали в природоизследователския цикъл на национално ниво.      Ежегодните успехи на учениците от най-голямото основно училище в областта, на това престижно състезание, станаха заслужена награда за всеотдайния творчески труд на учителите  и последователната политика на училищното ръководство за обогатяване на извънкласната дейност и работа с даровитите и изявени ученици.

 Природоизследователски отряд "Малката Ахрида"

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини