Стартират Националните дни за детско творчество „Вълшебния свят на Родопите”

От днес стартират за пета поредна година Национални дни на детското изкуство „Вълшебният свят на Родопите”. Те са част от празничната програма за Деня на Кърджали – 21 октомври и са посветени на 100 години от Балканската война и Освобождението на Кърджали.
Националните дни на детското изкуство “ Вълшебният свят на Родопите –Кърджали 2012” имат за цел да запознаят участниците с разнообразието, колорита, богатата духовна култура на Източните Родопи и да създадат подходяща творческа атмосфера за изява на талантливите деца от цяла България.
Дните на детското изкуство включват Национален конкурс за детска рисунка „Вълшебният свят на Родопите”, Национален конкурс по фотография „Фотоприказки” и за първи път през тази година - Национален конкурс за есе и стихотворение „Освобождението”.
„Идеята да се организира такъв празник на детското изкуство се роди преди 5 години и тя бе на екипа на ОДК-Кърджали. Бе приветствана и получи пълното съдействие от кмета на общината инж. Хасан Азис и общинското ръководство. Идеята се разви възходящо, за да достигне до включването на националните дни на детското изкуство в календара на МОМН, които са и съорганизатори, наред с РИО на МОМН, Националния дворец на културата в София, община Кърджали и ОДК”, каза инициаторът на националната културна проява, директорът на ОДК Златка Пеньова.
Награждаването на отличилите се в конкурса за детски рисунки ще се проведе днес от 18 часа, когато ще бъдат открити и изложбите. Пак днес ще бъдат отличени и победителите в конкурсите за фотография и за есе.
В конкурса за детски рисунки са се явили над 400 деца с техните рисунки, от 37 града на България. Журито в състав Пенка Атанасова, Христо Габеров и Стойчо Семерджиев са били много затруднени при отличаването на творбите. Децата са разделени в три възрастови групи и за всяка от тях са присъдени по първа, втора и трета награда. Освен това ще се присъдят и 8 специални награди.
През тази година за първи път се провежда конкурс за детска фотография /досега се провеждаше пленер/. Получени са над 100 фотографии, които ще бъдат експонирани.
В конкурса за есе и стихотворение участват деца, освен от Кърджали, и от Полски Тръмбеш, и от Пловдив, и от Стара Загора. Получените творби са над 20, които също бяха журирани от компетентно жури.
Поканени са всички деца от страната и техните ръководители, които са отличени в конкурсите. Програмата предвижда да посетят Перперикон. След тържествената церемония ще им бъде дадена тържествена вечеря от името на кмета. За гостите утре е предвидена панорамна обиколка на Кърджали. Те ще се включат и във фестивала на общината по проекта „мостът – Кръстопът на култури”.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини