Проф.Овчаров: Образованието и културата могат да спасят България от духовната криза

Проф.Светослав Овчаров гостува в Димитровгра

С прожекцията на филма "Възстановителна репетиция" на проф. Светослав Овчаров снощи в Димитровград бе отбелязан Международния ден на театъра. Известният режисьор, сценарист и преподавател в театралната академия бе специален гост в Общинския театър "Апостол Карамитев".

Той представи лента, разказваща за работата на един от изтъкнатите ни театрали, напуснал този свят- Любен Гройс.
Актьорите от спектакъла "Медея", поставен преди четвърт век на пловдивска сцена си спомниха за Гройс и се върнаха назад във времето, когато са работили с него.

За филма проф.Овчаров сподели пред димитровградчани, че е направен случайно след поръчка от БНТ.

И до днес киното изкушава режисьора, а не толкова театъра макар, че преди повече от две десетилетия проф.Овчаров работи като сценарист в тукашния храм на Мелпомена. "Празниците в този театър, не са се случвали никъде другаде", спомни си преподавателят в НАТФИЗ в откровен разговор с присъстващите.

С непринуден тон и чувство за хумор гостът разказа защо не харесва факта, че хората днес приемат изкуството за забавление. Според Овчаров, единственото спасение в трудните времена, в които живеем е човек да се отнася със самоирония. Той обаче бе категоричен, че образованието и културата са двете неща, които могат да спасят България от духовната криза.

Сред публиката имаше и ученици от местна гимназия

На прожекцията дойде и обичаният димитровградски актьор Константин Стайков, който е и бивш директор на театъра

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини