Кърджалийският театър прави дигитална постановка на „Деца на света“ от Стефан Цанев

Трупата на Театрално-музикален център – Кърджали започна репетициите за нов спектакъл по пиесата „Деца на света“ на Стефан Цанев, като авторът предостави най-новата редакция на творбата си. Проектът е част от инициативата “Digital theatre” на Европейската театрална конвенция (ETC), чийто член кърджалийският театър е от две години. Освен своята „жива версия“ с публика, спектакълът ще има и обогатен дигитален вариант със субтитри за разпространение сред международните партньори от ЕТС.

През август големият български творец Стефан Цанев ще празнува 85-та си годишнина. Темата, която разглежда пиесата му „Деца на света“ (2011), е изключително актуална. В центъра на драматургията е историята на възрастна двойка, пенсионирани преждевременно интелектуалци, които, за да помагат финансово на децата си в чужбина, решават да отворят крайпътно заведение – насред нищото. Оказва се, че клиенти не идват, децата, успешно интегрирали се в други държави, също не се прибират, а годините препускат бясно.

Социалната трагикомедия изследва темата за заплашените от изчезване малки култури и разпада на традиционното семейство в контекста на съвременния глобализъм.

Режисьор на спектакъла е младият Денислав Янев, за когото това ще е първа постановка на сцената на Театрално-музикален център – Кърджали.

В ролите влизат актрисите Анна Петрова и Адриана Кънчева, както и гост-актьорът Любомир Фърков.

Любопитно е, че на тазгодишното издание на „Златен кукерикон“, националните театрални награди за хумор и сатира, връчвани от Сатиричния театър, Анна Петрова и Любомир Фърков бяха с номинации за „Най-добра актриса“ и за „Най-добър актьор“, а Денислав Янев – за „Най-добра постановка“.

Към този екип се присъединява сценографът Николай Нинов, а музиката е дело на Николай Владимиров.

Очаква се премиерата да е във втората половина на месец септември на голямата сцена на Театрално-музикален център – Кърджали.

Това съобщиха от ръководството на театъра.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини