А вие сънувате ли "американската мечта"?

Пазете си входящото номерче поне една година, съветват експертите

Новият свят продължава да е интересен за Стария. Все повече са и българите, които прелитат океана, след като са спечелили т. нар. "зелена карта". Днес се открива новият сезон - 55 000 карти чакат бъдещите си притежатели.

Този "ловен" сезон е може би най-краткият - продължава само 30 дни. Колкото винаги е бил. Нищо ново, значи. Няма изненади и по отношение на един от най-важните елементи от "Програмата за разнообразяване на имигрантския поток", каквото всъщност е официалното име на лотарията - на тезгяха са поставени 55 хиляди "зелени карти", които чакат да бъдат спечелени за сезон 2014 година. Нищо не се променя и по отношение на критериите - в лотарията могат да участват гражданите на всяка страна, чиито имигранти в САЩ за последните 5 години не надхвърлят 50 хиляди души.

Гражданите на България лесно вземат това препятствие - годишно около 1 000 българи печелят “зелени карти”. И още по-точно: 950 през 2011 г.; 883-ма през 2012-та и 1 299 "зелени карти" за 2013-та година. По-големият брой не означава увеличаване на квотата за България, а само това, че повече българи са кандидатствали по програмата.

И още едно правило можем да изведем - колкото по-голям брой спечелили има от дадена страна, толкова повече са били желаещите да я напуснат. И още нещо: условията за живот и интересът към лотарията са обратно пропорционални - т.е. колкото по-добре се живее в дадена страна, толкова по-малко нейни граждани се борят за "зелена карта".

България е сред европейските страни с голям брой желаещи да емигрират. Извода всеки може да си направи сам. Данните за България, в официалната статистика на Държавния департамент на САЩ, са сравними с тези на Албания, Румъния, Армения и Молдова. "Шампиони" тук са Украйна с между 5 и 6 хиляди участници на година, Узбекистан с около 5 хиляди, а Русия и Турция са представени в тази класация с между 2 и 3 хиляди желаещи да емигрират в САЩ. Традиционно слаб е интересът към лотарията в западноевропейските страни, с едно единствено изключение - Германия: над 1 500 германци печелят "зелени карти" всяка година. От страните в Централна и Източна Европа най-слаб интерес към прословутата американска мечта проявяват гражданите на Чешката република, Словакия и Словения - с под 100 спечелени "зелени карти" на година.

И още малко статистика: в лотарията за 2011 г. е имало 12 милиона кандидати, за 2012 г. - над 14 милиона, и едва 8 милиона за 2013-та. Този драстичен спад се обяснява с поставянето на Бангладеш в списъка на страните, чиито граждани нямат право да участват в лотарията. А Бангладеш е страна с традиционно висок брой участници - по няколко милиона годишно.

Втори шанс?

Полезно е да се знае, че на всяка цена кандидатите трябва да пазят уникалния номер, който получават при подаването на документите, дори и да не са сред спечелилите "зелена карта". Някои от тях се отказват, а местата им се разиграват отново. Така например на 22 октомври ще бъдат обявени имената на спечелилите във второто класиране за 2013 година. Тоест, дори и да не сте сполучили от първия път, съхранявайте номерчето си в продължение на около една година, тъй като късметът все пак може да ви се усмихне.

Внимание - пазете се от изманици! Кандидатстването по електронен път крие и рискове, предупреждава Карин Кинг от Бюрото по консулските въпроси. Кандидатите трябва да запомнят, че Държавният департамент на САЩ не изпраща нито писма, нито съобщения по електронната поща на кандидатите и спечелилите. Не се изисква и никакво заплащане. Затова всякакви съобщения от този род най-вероятно са измамнически, добавя служителката на Държавния департамент.

Източник: dw.de

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини