Сърбия се тревожи заради българските магистрали

Властите в България ще започват изграждането на още една магистрала в посока към Турция. Става въпрос за пътя от Русе през Велико Търново до Свиленград и Истанбул. Тази магистрала ще бъде освободена от митнически и гранични проверки и по този начин ще създаде още един допълнителен проблем на Сърбия.

Това се казва в обширен анализ, публикуван в сръбския печат тази сутрин, предаде БГНЕС.
С този път България ще промени значително своята национална автомобилна карта. "По този начин ще има две магистрали в съседна България, които ще водят към Турция. Една от тях, Коридор №4, е вече сериозна конкуренция на нашия Коридор №10. Коридор №4 тръгва от Германия минава през Унгария, Румъния и достига до България - в едната посока се свързва със Солун, а в другата с Истанбул", се казва в анализа.

Националната статистика на Сърбия отчете и първите загуби за местните магистрали. Само през изминалата година броят на минаващите транзитно  товарни автомобили е намалял с 22 на сто спрямо предишната. В същото време е намалял и транзитът на стоки с 21.3 на сто. Поради икономическата криза през изминалата година през граничните пунктове на Сърбия са излезли с 21 на сто по-малко товарни коли, с които са транспортирани 25.3 на сто по-малко стоки.
Статистиката показва, че българските и турски ТИР-ове представляват 59.7 на сто от целия транзитен поток на камиони през Сърбия.

Нашето (на Сърбия) предимство в момента, в сравнение с коридорите на България, са по-краткият път и по-добрата ни инфраструктура. България обаче ще се опита да използва европейските еврофондове за развитието на националната си инфраструктура. София ще използва и инвестиции от Китай, Катар и Оман.

Според първите преценки изграждането на магистралата от Русе в посока Истанбул, която ще бъде дълга 300 км., ще струва около един млрд. евро. Вече е известна и пътната такса по този път - 10-15 лв. Пътят може да бъде изграден чрез държавно-частно партньорство или чрез концесия. Концесията в България се дава за срок от 35 години.

В анализа се подчертава, че Катар вече е проявил интерес към изграждането на магистралата от Русе за Свиленград, която може да бъде построена за около 3 години.

Преди дни пък румънско издание писа, че "благодарение на българите ще имаме магистрала до Истанбул".
 
На последното си заседание кабинетът упълномощи министър Лиляна Павлова, при наличие на заявен интерес, да инициира провеждане на процедура за сключване на концесионен договор за проектиране, строителство и експлоатация на пътя Русе-Свиленград.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини