Математикът Иван Герганов от Кърджали шашна и московчани

С нов успех за школата по математика при СОУ „П.Р.Славейков” с ръководител Вълчо Милчев приключи Шестият международен конкурс „Математика и проектиране”, който се състоя в Москва от 30 април до 4 май. Деветокласникът Иван Герганов се класира на второ място в номинацията „Науката математика”. Това засега е най-високото класиране на български представител в тази категория за всичките шест издания на този конкурс, сочи справка в Интернет. Нашият ученик се класира за Москва, след като преди това бе спечелил първо място в националния етап на същия конкурс, който се състоя в София.

Своя проект на тема „Преброяване на фигури върху целочислена решетка” деветокласникът от английска езикова паралелка в „Славейков” презентира на английски език. Според регламента, участниците можеха да представят своите разработки на руски или на английски. Журито на номинацията „Науката математика” се състоеше от трима професори от Московския държавен университет. Част от  резултатите, които Иван Герганов докладва пред журито вече са публикувани в негова статия, отпечатана тази пролет в сп. „Математика”. Обединеното международно жури бе с председател Николай Розов, член-корреспондент на Руската академия на науките и декан на факултета по педагогическо образование на Московския държавен университет.

За участниците в конкурса бе организирана екскурзионна обиколка из руската столица, а последната вечер бе посветена на спектакъл в Большой театр – операта „Золотой петушок” от Николай Римски-Корсаков.

Тази учебна година за Иван Герганов - ученикът на Кърджали с най-много математически отличия - ще бъде последвана от предстоящото му участие в Националната лятна изследователска школа по математика и информатика през август. Иван получи покана за престижната школа на разноски на Ученическия институт по математика и информатика след отличното си представяне в ученическата секция на 41-та Пролетна конференция на Съюза на математиците в България. За талантливия деветокласник изявата на международни конференции не е трудност и новост, тъй като има зад гърба си две участия на EUROMATH 2011 и 2012. Комбинацията от уникални математически знания, перфектен английски език и липса на притеснение от публична изява неизменно му носи нови по-големи успехи.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини