Самодейците от читалището в Ардино обраха овациите на публиката в Борино

Изключително успешно премина участието на самодейците към читалище „Родопска искра” в Ардино на втория етнофестивал, което се проведе в рамките на традиционните  празници на община Борино, Смолянска област на Гергьовден.

Оркестърът за местен турски фолклор със солист и ръководител Юксел Исмаил, женската група за автентичен родопски фолклор и фолклорна група „Родопчанка” с ръководители Светла Семерджиева и Ергюн Мюмюнов за пореден път обраха аплодисментите на многобройната публика. Присъстващите се насладиха и на изпълненията на саз на барда Али Емин от Ябълковец.

Визитата на ардинци беше по покана на кмета на Борино инж. Октай Алиев.

На етнофеста художествени и самодейни състави от региона показаха песни, обичаи и танци за посрещането на пролетта и гергьовските празници. Той не беше с конкурсен характер, но за блестящото си представяне самодейците от Ардино получиха специални поздравления и грамоти от кмета на Борино инж. Октай Алиев.

Той заяви, че основната цел на етнофестивала е да предоставят възможност за осъществяване на културен обмен между участниците от различните етноси. Имат

желанието следващото издание да стане национален.

От своя страна председателят на читалището в Ардино Юксел Исмаил връчи на кмета на Борино и на председателя на местното духовно средище „Обнова” Енгюл Бачкова юбилейни плакати и сувенири. „Това е един културен обмен между Ардино и Борино. Надявам се и в бъдеще, че ще работим заедно”, каза Юксел Исмаил.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини