21 °C

Таушанова: Институциите трябва да защитят интересите на земеделските производители

Обръщение на областния управител на заседание на ОбС – Кърджали      

26 април 2012 г

  Уважаеми общински съветници, причината да поискам лично да се обърна към вас е продиктувана от желанието ми да обединим усилията на всички институции, от които зависи възможността земеделските стопани и производители максимално да се възползват от схемите за директни плащания на площ. Това е един значителен ресурс, който не бива да бъде пренебрегван в условията на икономическа криза и на преструктуриране на земеделието в областта. Само за кампания 2011 година оторизираните средства по схемите и мерките за директни плащания на площ за област Кърджали са 11 527 000 лв.. Това са свежи пари, осигурени от европейските фондове и от националния бюджет. Те са важни не само за самите земеделските стопани, но и за икономиката на цялата област.

            Много земеделски стопани, непритежаващи или притежаващи малко собствена земя разчитат да наемат такава от общинския поземлен фонд. Община Кърджали е собственик на 110 000 дка земя, от която 33 х. дка ниви, над 2 х. дка ливади и 59 х. дка пасища и мери. Този поземлен фонд за съжаление не се управлява достатъчно прозрачно и ефективно, поради което много желаещи не могат да се възползват от схемите и мерките за директни плащания, а от друга страна се увеличава делът на пустеещите земи. Основно три са способите за наемане на общинска земя: чрез търг - за ниви и ливади над 10 дка по реда на чл. 24а(5) на ЗСПЗЗ; по реда на чл.37 о - за мерите и пасищата и за маломерните имоти - без търг по реда на ал.7 от чл. 24 а. Положителен е фактът, че макар и късно, през месец септември 2011 г. Общинският съвет прие Наредба за условията и реда за придобиване, управление и разпореждане със земи от общинския поземлен фонд. На сайта на общината бе публикувана Програма за управление на земите от общинския поземлен фонд. В нея обаче, са посочени само 2 466 дка ниви и ливади за отдаване под наем. Какво ще се случи с останалите 32 х. дка ниви и ливади - не става известно! За продажба са отредени 346 дка и ...толкова. Нито дума за 58-те х. дка пасища и мери.

Търг за продажба или отдаване под наем или аренда обаче не се провежда втора година, което лишава земеделските стопани от възможността да заявят площи за подпомагане и през тазгодишната кампания. Да, наистина аз върнах решението на ОбС от миналата година за обявяване на търга. Но причините можеха лесно да се отстранят и процедурата да се проведе още следващия месец. Вместо това последва обжалване в съда до последна инстанция. Кому бе необходимо това? Една от забележките ми вече е отстранена - приета е Наредбата. Другата касае допуснати грешки в предназначението на земите, предложени на търга. И отстраняването им е в полза на общината, тъй като разликата между цената на нивите и ливадите е съществена. Призовавам ви като общински съветници да проявите активност, за да се проведе тръжната процедура и да се даде възможност на хората да наемат земята минимум за 6 години, за да могат да кандидатстват поне за следващата кампания по Мярка 141 от Програмата за развитие на селските райони за полупазарни стопанства и по Мярка 21 за агроекологичните плащания. Нека се има впредвид, че договорите трябва да се сключват за селскостопански, а не за календарни  години, а времето на отдаването на земята трябва да се съобрази с изискването, че към времето на подаване на заявленията и очертаването на площите - 31 май стопаните трябва вече да са сключили договорите. Тази есен ще се изиска предварително заявяване на площите в ИСАК за 2013/2014 стопанска година. Но земеделците от община Кърджали няма да могат да го направят, защото дори обявената сега процедура за отдаване на маломерни имоти е за стопанската 2011/2012 г., а тя свършва на 31 август. Това което може да се направи е още следващия месец да се проведе процедура за отдаване както на маломерни имоти, така и на пасища и мери за 2012/2013 година, а за мерите и пасищата срокът да бъде 5 години, както е по закон. Нека се отредят земи както за индивидуално, така и за общо ползване. Към решението на ОбС да се приложи списък с данни за земеделските стопани, отглежданите от тях животни, карта за ползването на мерите и пасищата по физически блокове и пр. каквито са изискванията на чл. 37о ЗСПЗЗ. Нека не се мени всяка година разпределението на земята между стопаните, защото те влагат средства и сили да я почистват през първата година, за да имат полза от нея през следващите поне 3-4 г.  

            Друг важен момент, на който искам да ви обърна внимание е, когато се отдават части от имоти, да се въвеждат във владение наемателите и да се маркират границите, а не да се разчита само на кметовете на кметства, защото застъпванията водят до санкции и отказ от субсидии. В област Кърджали  28 на сто от проверените заявители са санкционирани и по този показател сме на пъров мясот в страната. Освен застъпвания има и дублиране, и навлизане в държавен поземлен фонд. Получава се така, че хората плащат на общината 300-1000 лв. наем, а поради застъпване биват наказани, вкл. за бъдещ период. Отделно държавата плаща големи санкции за констатирани несъответствия - 2 пъти по 25 млн. лв. Ако само на едно място се открие нарушение, то се отчита за цялата страна. Затова е необходимо да се предприемат мерки за рационално управление на земите! Това означава всичките 110 х. дка на община К-ли в програмата за управление да намерят място в съответната група, защото пустеещи земи не трябва да има, още по-малко в област като нашата с малко и неплодородни земи, но с 20 хиляди земеделски стопанства! Неотдадената земя е както загубена възможност за получаване на субсидии, така и невнесен наем в общинската хазна. Разчитам на отговорността ви като избраници на жителите на община Кърджали!

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 15.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
15 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
15 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
15 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
15 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
15 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
15 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
15 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
15 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
15 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
15 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
15 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
15 юни 2021
Последни новини