Таушанова: Институциите трябва да защитят интересите на земеделските производители

Обръщение на областния управител на заседание на ОбС – Кърджали      

26 април 2012 г

  Уважаеми общински съветници, причината да поискам лично да се обърна към вас е продиктувана от желанието ми да обединим усилията на всички институции, от които зависи възможността земеделските стопани и производители максимално да се възползват от схемите за директни плащания на площ. Това е един значителен ресурс, който не бива да бъде пренебрегван в условията на икономическа криза и на преструктуриране на земеделието в областта. Само за кампания 2011 година оторизираните средства по схемите и мерките за директни плащания на площ за област Кърджали са 11 527 000 лв.. Това са свежи пари, осигурени от европейските фондове и от националния бюджет. Те са важни не само за самите земеделските стопани, но и за икономиката на цялата област.

            Много земеделски стопани, непритежаващи или притежаващи малко собствена земя разчитат да наемат такава от общинския поземлен фонд. Община Кърджали е собственик на 110 000 дка земя, от която 33 х. дка ниви, над 2 х. дка ливади и 59 х. дка пасища и мери. Този поземлен фонд за съжаление не се управлява достатъчно прозрачно и ефективно, поради което много желаещи не могат да се възползват от схемите и мерките за директни плащания, а от друга страна се увеличава делът на пустеещите земи. Основно три са способите за наемане на общинска земя: чрез търг - за ниви и ливади над 10 дка по реда на чл. 24а(5) на ЗСПЗЗ; по реда на чл.37 о - за мерите и пасищата и за маломерните имоти - без търг по реда на ал.7 от чл. 24 а. Положителен е фактът, че макар и късно, през месец септември 2011 г. Общинският съвет прие Наредба за условията и реда за придобиване, управление и разпореждане със земи от общинския поземлен фонд. На сайта на общината бе публикувана Програма за управление на земите от общинския поземлен фонд. В нея обаче, са посочени само 2 466 дка ниви и ливади за отдаване под наем. Какво ще се случи с останалите 32 х. дка ниви и ливади - не става известно! За продажба са отредени 346 дка и ...толкова. Нито дума за 58-те х. дка пасища и мери.

Търг за продажба или отдаване под наем или аренда обаче не се провежда втора година, което лишава земеделските стопани от възможността да заявят площи за подпомагане и през тазгодишната кампания. Да, наистина аз върнах решението на ОбС от миналата година за обявяване на търга. Но причините можеха лесно да се отстранят и процедурата да се проведе още следващия месец. Вместо това последва обжалване в съда до последна инстанция. Кому бе необходимо това? Една от забележките ми вече е отстранена - приета е Наредбата. Другата касае допуснати грешки в предназначението на земите, предложени на търга. И отстраняването им е в полза на общината, тъй като разликата между цената на нивите и ливадите е съществена. Призовавам ви като общински съветници да проявите активност, за да се проведе тръжната процедура и да се даде възможност на хората да наемат земята минимум за 6 години, за да могат да кандидатстват поне за следващата кампания по Мярка 141 от Програмата за развитие на селските райони за полупазарни стопанства и по Мярка 21 за агроекологичните плащания. Нека се има впредвид, че договорите трябва да се сключват за селскостопански, а не за календарни  години, а времето на отдаването на земята трябва да се съобрази с изискването, че към времето на подаване на заявленията и очертаването на площите - 31 май стопаните трябва вече да са сключили договорите. Тази есен ще се изиска предварително заявяване на площите в ИСАК за 2013/2014 стопанска година. Но земеделците от община Кърджали няма да могат да го направят, защото дори обявената сега процедура за отдаване на маломерни имоти е за стопанската 2011/2012 г., а тя свършва на 31 август. Това което може да се направи е още следващия месец да се проведе процедура за отдаване както на маломерни имоти, така и на пасища и мери за 2012/2013 година, а за мерите и пасищата срокът да бъде 5 години, както е по закон. Нека се отредят земи както за индивидуално, така и за общо ползване. Към решението на ОбС да се приложи списък с данни за земеделските стопани, отглежданите от тях животни, карта за ползването на мерите и пасищата по физически блокове и пр. каквито са изискванията на чл. 37о ЗСПЗЗ. Нека не се мени всяка година разпределението на земята между стопаните, защото те влагат средства и сили да я почистват през първата година, за да имат полза от нея през следващите поне 3-4 г.  

            Друг важен момент, на който искам да ви обърна внимание е, когато се отдават части от имоти, да се въвеждат във владение наемателите и да се маркират границите, а не да се разчита само на кметовете на кметства, защото застъпванията водят до санкции и отказ от субсидии. В област Кърджали  28 на сто от проверените заявители са санкционирани и по този показател сме на пъров мясот в страната. Освен застъпвания има и дублиране, и навлизане в държавен поземлен фонд. Получава се така, че хората плащат на общината 300-1000 лв. наем, а поради застъпване биват наказани, вкл. за бъдещ период. Отделно държавата плаща големи санкции за констатирани несъответствия - 2 пъти по 25 млн. лв. Ако само на едно място се открие нарушение, то се отчита за цялата страна. Затова е необходимо да се предприемат мерки за рационално управление на земите! Това означава всичките 110 х. дка на община К-ли в програмата за управление да намерят място в съответната група, защото пустеещи земи не трябва да има, още по-малко в област като нашата с малко и неплодородни земи, но с 20 хиляди земеделски стопанства! Неотдадената земя е както загубена възможност за получаване на субсидии, така и невнесен наем в общинската хазна. Разчитам на отговорността ви като избраници на жителите на община Кърджали!

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини