Осмокласници от ГПЧЕ „Христо Ботев” отново на Ботева клетва

Само ден след 136-годишнината  от избухването на Априлското въстание, 180 осмокласници от  езиковата гимназия и техните учители посетиха родния град на своя патрон Христо Ботев, за да положат пред неговия паметник  клетва за вярност. Станал традиция за гимназията, този ритуал силно впечатли със своята тържественост не само учениците, но и обществеността на гр. Калофер. Пред величествения паметник на революционера звучаха вълнуващите Ботеви стихове, рецитирани от ученици. В знак на признателност присъстващите  положиха цветя пред величествения паметник на героя и почетоха паметта му с едноминутно мълчание.

Учениците имаха възможност да посетят дома на Христо Ботев, където всъщност е живял най-дълго. Именно тук се е завърнал поетът след обучението си в Одеса.  Тук е запазен  и автентичният уют на къщата, създаден от неговата майка. В експозиционната зала към дома, учениците имаха възможност да видят редица експонати и богат снимков материал за живота и делото на Ботев,  да се запознаят с малко известни факти от биографията на поета, да видят запазени  негови лични  вещи, да чуят не само за революционната му, но и за журналистическата му дейност, за актуалните проблеми, които разглежда в статиите си, да се потопят във вълнуващия разказ за битката във Врачанския балкан минути преди фаталния изстрел.

Много настроение сред учениците създаде и посещението в реставрираната сграда на класното училище на даскал Ботьо Петков, който е един от първите педагози в региона.  В съседство до него те видяха и старата възрожденска църква „Света Богородица”, където в малка килия през 1848 г. е роден самият Ботев.

Не по-малко вълнуващо се оказа посещението и в родния дом на Васил Левски в гр. Карлово. Лично директорът на музея г-жа Дора Чаушева запозна учениците с историята на дома и експонатите в него, след което групата изслуша вълнуващ разказ за живота и съдбата на Апостола, разгледа изложба от картини на видни български художници, претворявали Ботев. А преди да напуснат музея, г-жа Чаушева дари училището с прекрасен портрет на Левски и книги за Апостола на български, английски, немски, френски и италиански език – езиците, които се изучават в гимназията.  

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини