След 63 г. Панагюрското съкровище се завърна у дома

След повече от половин век оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завърна в Панагюрище. 63 години панагюрци чакаха съкровището, намерено в града им, да се върне у дома и да могат да го видят. От днес, 16 април, тТракийският шедьовър вече е експониран в специално построена зала-трезор в местния Исторически музей. Оригиналът на съкровището ще остане в града през следващите 30 дни. През този период освен от модерната охранителна система на новия трезор експонатът ще бъде и под постоянното наблюдение на полицията. Бронираните вВитрините са изработени в Германия. Самият трезор и преддверието са облицовани в гранит, мрамор, туфа и лабрадорит.

След 16 май, когато съкровището ще бъде прибрано в Националния исторически музей, във витрините ще бъдат поставено точно негово копие, изработено от 24-каратово злато. Постигнатата договореност с Министерство на културата е оригиналът да гостува в Панагюрище всяка година поне за срок от един месец.

На откриването присъстваха вицепрезидентът Маргарита Попова, министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на културата Вежди Рашидов, министърът на икономиката Делян Добрев и други официални лица. Проф. Божидар Димитров отправи думи на благодарност към откривателите братя Дейкови и подчерта, че тримата братя са провяли висок морал и родолюбие като са върнали съкровището на държавата за разлика от други български съкровища. Знае се, че например Рогозенското известно време е украсявало стените на механа, а от Вълчитрънското е рязано с ножица, за да се правят златни зъби.

Братята Дейкови откриват съкровището съвсем случайно при изкопни работи през 1949 г. Смята се, че то датира от IV век пр. Хр.  Представлява изключително красив златен сервиз с много богата украса и орнаментика. Използвал се е за пиршества или за религиозни тайнства и ритуали, свързани с тракийската митология. Състои се от девет съда, изработени от чисто злато, и е с общо тегло над 6 кг. Уникалното съкровище през последните десетилетия е обиколило почти целия свят и е видяно от милиони хора.

Братята Дейкови
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини