Всички ги търсят: 10 съкровища, за които светът говори

Рейнското злато на Нибелунгите, Кехлибарената стая или съкровището на рицарите тамплиери: много известни съкровища никога не са били открити, а местонахождението им остава загадка и до днес

Кехлибарената стая

Легендарната Кехлибарена стая е подарена на Петър Велики през 1716 година от Фридрих Вилхелм I. По време на Втората световна война е плячкосана от нацистите, които отнасят ценния кехлибар в Кьонигсберг (днешен Калининград), а след това и в Германия. По-нататък следите му се губят. В Санкт Петербург днес може да се види реплика. Оригиналът не се знае къде е.

"Златният влак" на нацистите

Историците отричат съществуването на т.нар. "златен влак на нацистите", но това не спира търсачите на съкровища да го търсят. Според легендата влакът е пренасял ценен товар - до 300 тона злато, картини и други скъпоценности, плячкосани по време на войната. Твърди се, че влакът е бил скрит от отстъпващите нацисти в тунел или мина някъде в Западна Полша.

Рейнското злато

Това съкровище е споменато за първи път в "Песен за Нибелунгите" - епическа поема, датираща от около 1200 г. В нея златото, което Зигфрид получава при битката си със стотици войници, 12 гиганти и едно джудже, е хвърлено в Рейн. До ден днешен никой не знае точно къде. Някои изследователи смятат, че златото може да не е било хвърлено в реката, а заровено някъде.

Съкровищата на Йерусалимския храм

През 70 г. от н.е. римляните открадват съкровища от Втория храм в Йерусалим: златна менора и украсена със скъпоценни камъни маса, която също е направена от чисто злато. Но с падането на Римската империя те са изгубени. Съществуват много теории за тяхното местонахождение. Някои смятат, че съкровището се съхранява във Ватикана или че златото е било вградено в Кааба в Мека.

Изгубеното злато на царя в езерото Байкал

Къде е златното съкровище на последния руски цар? Може би в дълбините на езерото Байкал? Според легендата през зимата на 1920 г., две години след убийството на цар Николай II, противници на новото комунистическо управление се опитват да спасят вагони, пълни със злато, през замръзналото езеро. Но лемдъст се пропукал и те потънали в ледените води. Оттогава търсенето на съкровището продължава.

Съкровището на тамплиерите

През 1307 г. богатите рицари тамплиери стават твърде могъщи за френския крал Филип IV. Той заповядал да арестуват и убият техните лидери. Но къде е тяхното богатство? Хората на Филип не открили голямо състояние. Оттогава се е запазил митът, че рицарите са скрили съкровището. Някои търсачи на съкровища смятат, че то се намира в Израел, Шотландия или на остров Оук в Канада.

Изгубеният самурайски меч

Японският майстор ковач Оказаки Масамуне (1264-1343 г.) изработва легендарната катана, за която се твърди, че е носена от самурая Хонджо Шигенага. Дългият меч е символ на статуса на династията Токугава и се предава от поколение на поколение в продължение на векове - докато не е откраднат от американците след Втората световна война през 1945 г. Оттогава той не е виждан.

Автопортретът на Ван Гог: "Творец по пътя към Тараскон" (1888)

Тази картина на Ван Гог, на която художникът върви с принадлежностите си за рисуване в Южна Франция, е съхранявана през Втората световна война заедно със стотици други картини в Щасфурт край Магдебург. Смята се, че два пожара през април 1945 г. са унищожили картините. А може би са били откраднати от американски войници или от нацистите? И до днес от картината няма следа.

Дневниците на Чарлз Дарвин

През 2000 г. два от дневниците на Дарвин изчезват след фотосесия. Стойността им е няколко милиона паунда. Дали университетската библиотека в Кеймбридж просто ги е прибрала на грешното място? След две десетилетия безуспешно търсене те неочаквано се появяват отново в общата част на библиотеката в розова подаръчна торбичка, с великденски поздрав за библиотекаря.

Златната монета "Големият кленов лист"

Няма и следа от 100-килограмовата златна монета, която вероятно е била претопена и продадена. На 27 март 2017 година монетата "Големият кленов лист" е открадната от Музея Боде в Берлин и отнесена с помощта на количка и скейтборд. Монетата, открадната така зрелищно, е оценена на 3,75 милиона евро. През 2021 година няколко души бяха осъдени за кражбата.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини