За пръв път показаха пред публика Кайлъшкото съкровище

Кайлъшкото съкровище от 15 век, състоящо се от близо 8,5 хиляди сребърни монети, бе показано за първи път пред широката общественост в Плевен.

То е най-голямата подобна находка на територията ни и една от най-големите на Балканите. Досега са обработени едва половината от монетите, като сред тях са открити 9 монети от времето на цар Иван Шишман, които са най-ранните в находката. Най-късните датират от 20-те години на 15 век. Имането е намерено случайно от затворници, работили на полето в Кайлъка.

Засега е намерена една-единствена фалшива монета, която е изработена от посребрен мед.

"След смъртта на Баязид синовете му са се борили кой да го наследи, а победителят е претопил всички предишни монети, за да издаде свои. Интересно е, че плевенското съкровище не е било открито за претопяване", разказва археологът Венко Иванов

Ззасега не може да се каже дали е укрито и кой го е притежавал, допълва археологът. Най-вероятно не е търговец, защото съкровището е много голямо – може би е било собственост на местен доста заможен аристократ.

Археолозите от Плевен до края на годината ще публикуват официалното научно съобщение за находката. Вероятно каталогът, в който трябва да бъдат описани всички монети, ще бъде 500-700 страници, прогнозира Венко Иванов.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини