Българомохамедани и алиани си оспорват Ататюрк

Кемал Ататюрк

Българи с ислямско вероизповедание и турци-алиани в Кърджалийско си оспорват Ататюрк. Лидерите на двете общности в региона са в лют спор към коя принадлежи Бащата на турците. Първите се позовават на енциклопедията на братя Данчови, отпечатана през 1936 г. в която пише, че родителите на основоположника на турската република са помаци от Солунско. Същата версия е повторена 70 години по късно от писателя Петър Япов в книгата му „Помаците”.

Алианите, които са религиозна общност, почитаща основно Али, зета на пророка Мохамед, пък се позовават на името на баща му-Али Риза. Според изследователката на алианската общност у нас Невена Граматикова, която самата има такъв произход, сред възрастното население битувало схващането, че Ататюрк е последовател на Али. Даже през тридесетте години на века много алиани се изселили от България към Турция, под предлог че Турската република се управлява от техен човек. Самия Ататюрк е известен с любовта си към чашката. А алкохолът е неразделна част от алианската молитва.

Последните открития могат да помирят двете теории. Български учени установиха, че по южните склонове на Родопите живеят българо-мюсюлмани, изповядващи алевизма. Възрастните говорят отлично български. Младото поколение обаче е напълно турцизирано.

Отделни малки общности са констатирани и в Средните и Западни Родопи и Македония.

Доскоро Ататюрк се свързваше с България и българите само заради любовният му роман с Димитрина Ковачева, дъщеря на неговия противник от Балканските войни ген. Стилиян Ковачев. Това става през 1915 г. когато е военен аташе в България.

До сега историците обясняваха с този факт топлите чувства на Ататюрк към България. Не е изключено обаче те да се дължат и на българските му корени.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини