Осем трафиканти на хора с обвинения, спецслужбите тарашат и Свиленград

    Осем души от разбитата група за трафик на хора през България са с повдигнато обвинение.

    Подробности за проведената вчера операция по образувано през 2017 г. досъдебно производство, предоставиха говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева, наблюдаващият прокурор Калин Близнаков, заместник-директорът на ГДБОП ст.комисар Любомир Янев и директорът на Дирекция „Миграция“ в ДАНС Цветан Цветанов.

    ГДБОП и ДАНС, под ръководството на Специализираната прокуратура, са извършили претърсвания и разпити на територията на Свиленград, София и Бургас.

    Акцията е продължение на мащабната операция „Халифакс“ на европейските полицейски служби и прокуратура, минала през 2017 година.

    Още вчера заместник-главният прокурор Иван Гешев разясни схемата на действие на трафикантите в настоящата група. У нас през река Марица и трудно проходими места нелегалните групи чужденци били прекарвани от Турция. Като междинен пункт служели места в Свиленградски район. Оттам каналджиите извозвали чужденците към квартири в ромските махали в София. След ден-два престой чужденците били извозвани към „зелена граница“ в Сърбия, през гористи местности и терени, често опасни за живота им. За транспортирането им у нас били оборудвани специални бусове с тайници.

    Всяка седмица групата е превеждала по 30-40 лица от Турция през България до Сърбия, откъдето каналджии ги транспортирали до Западна Европа.

    Прехвърлени нелегално са главно лица, ненавършили 16 години. Има случаи на транспортиране и на цели семейства.

    Тарифата  била по 8-10 000 евро на човек. Заплащането е извършавано през метода „хавала“. При него няма плащане в кеш. След банков превод парите се разпределят посредством кодове. Парите се дават на доверен човек, който предоставя и съответната парола.

    Според събраните до момента данни организираната престъпна група, ръководена от гражданин на Ирак, е действала при строго спазване на йерархията и всеки от членовете е имал определена роля – транспортиране, настаняване и хранене на мигрантите, поетапното им извеждане от страната, както и за финансирането на престъпната дейност.

    Сред обвинените днес трафиканти са двама български граждани, иракчанин, сириец и четирима афганистанци.

    При извършените претърсвания на повече от 40 ползвани от тях адреса и автомобила и при обиски са иззети голямо количество парични средства, наркотици и тефтери с изписани имена на длъжници.

    Част от членовете, свързани с организираната престъпна група, са женени за българки и са се занимавали с търговска дейност у нас.

     Haskovo.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      76
      7687098
      2 0
      21:04, 25 юни 2019
      На Гугъл Карти на сателитната снимка в Свиленградско излизат едни митничарски прогимназии хотели с басейни в едни забутани села . Така че имигрантите и сирийските терористи си живеят живота - поне 3 звезди:))) ....
      А още по-любопитен е Лагера за Терористи на ДПС с тия координати 41.440131° , 25.483762° (копи пейст в Гугъл Карти сателитна снимка ) Наоколо няма живо село или забележителност и прас басейн и голяма сграда с конферетна зала.....
      Подобен Лагер за Терористи на ДПС има и тук - недалече от Момчилград .12 км ... пак в едни сокаци, дето няма джан джун 41.529427°, 25.455098° (копи пейст в Гугъл Карти сателитна снимка )

    Още новини

    Последни новини