Селяхтин Гьокче:Българските изселници са гръбнака на машиностроенето в Турция

    -Гн Гьокче, Вие сте пристигнали в Бурса през 1978 г. и тук развивате свой собствен бизнес. През какви перипетии преминахте за да стигнете до този успех?

    -През 1978 г.се изселих със семейството си от България и започнах да се занимавам с производството на хладилна техника. Първоначално имахме малки сервизни дейности. След това започнахме производствени, като сега те са с промишлени мащаби. В момента работим с много страни по света. Произвеждаме резервни части за хладилната техника, които се предпочитат много от нашите световни дистрибутори. Изнасяме продукция за 59 страни. Хладилните резервни части се произвеждат в няколко страни в света. С нашето качествено производство,ние стигнахме до големи мащаби,до световни пазари. Работим с най големите фирми: „Дунфас”,”Бицер”,”Оукланд”.Те са утвърдени на световните пазари.

    -Вие имате компресор за големи хладилници,който е Ваш патент.На какъв успех се радва той?

    -Преди 4 години със специализиран институт в Бурса развихме проектанска дейност. След 20 месеца започнахме единично производство на компресора. Това стана в нашия завод на фирма „Гьокчелер”.Видяхме,че компресора притежава добри качества. Започнахме масово производство. Подобрихме и поточните линии. Това допринесе за по-качествено производство в по-големи количества. В момента предлагаме този компресор на 22 страни в света.

    -Вие сте педагог по образование. Казвате ,че сте получили добра подготовка в България.

    -Когато пристигнахме през 1978 г. в Турция ние имахме добра подготовка. За ония години българското средно образование бе равно на тогавашното висше в Турция. Ние практикувахме всички дейности в българското училище. Започвахме с трудово обучение в училищата. Нашето образование от България се предпочиташе тук и за това много от изселниците тук са работодатели вече. От нашето село Църквица,Джебелско над 70 процента са работодатели. Образованието ни в България подобрява всички сфери на нашия живот.

    -Казват,че българските изселници са гръбнака на машиностроенето в Бурса. Така ли е  наистина?

    -Да. Да. Това никой не може да отрече. И никой не може да се откаже от него. Всички местни предприемачи признават , че ние изселниците от България сме гръбнака на машиностроенето в Турция.

    -Много наши изселници по спогодби правят усилия да си върнат българското гражданство от което са се отказали. Вие направихте ли такъв опит?

    -Аз имам българско гражданство в момента. Планирам в България да открия завод с наше производство.

    -Къде по-точно? Около Кърджали или в индустриалната зона на Пловдив?

    -Зависи. Нашата работа е тежко машиностроене. Ще видим къде е по удачно. Всичко зависи от жизнената работна ръка с добра квалификация.

    -Разбрах, че Вашата дъщеря активно участва в бизнеса. Тя ли ще възприеме от Вас щафетата след време?

    -Аз имам една дъщеря и един син. Те участват активно в производствената дейност. В момента за счетоводната дейност отговаря дъщеря ми, а за външно-търговската-синът ми.Те съвместно работят. Смятам,че съвместно ще подкарат фирмата.

    -Те заедно с Вас идват ли в България?

    -Те често идват в България. Даже самостоятелно. Водят и внучетата. На всички им се нрави, харесва българската земя.

    Въпросите зададе:Георги Кулов

    Бел.а.Селяхтин Гьокче е брат на известния предприемач и общественик Сабахатин Гьокче.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Бс
      БСИ
      0 0
      09:18, 16 ное 2018
      толкова много грешки в имена не съм срещал в една статия за последните 40-50 год
    Последни новини