Бюджетната комисия: Да се намалят заплатите на общинските съветници

Постоянната комисия по бюджет и финанси към Общинския съвет в Хасково допусна до разглеждане и подкрепи предложението на Коалиция за Хасково да се намалят заплатите на общинските съветници. Това стана на заседание на комисията тази вечер.

Предложението е да се намали почти тройно възнаграждението на съветниците за участие в постоянните комисии. С решение на ОбС от септември миналата година за всяко заседание на комисия, в която участват, те получават по 8 на сто от заплатата на председателя на Общинския съвет или 172.80 лева. Съветниците от коалицията на бившия кмет смятат, че това е неморално, защото средната работна заплата в областта по данни на НСИ е 799 лева, което означава дневна надница от 38.05 лв. Освен това работата на постоянните комисии обикновено продължава по половин час, пише в мотивировката на докладната.

Заплатите на общинските съветници бяха увеличени през септември миналата година, като за участие в заседанията на ОбС те трябва да получават по 24 процента от заплата на председателя, а за участие в комисия – по 8 на сто. От коалицията на бившия кмет предлагат заплащането за участие в комисия да стане 64.80 лв. или 3 процента от заплатата на председателя. За година в общинския бюджет ще се икономисат около 80 000 лева, които биха могли да се насочат към заплащате на медицинските сестри в  детските градини и училищата, предлагат съветниците.

Бюджетната комисия към ОбС одобри предложението и го подкрепи, макар да стана ясно, че гласуваните през септември миналата година увеличени заплати на съветниците така и не са изплатени досега.

На заседанието си комисията по бюджет и финанси тази вечер допусна до разглеждане и предложението на кмета Добри Беливанов за нови такси за детска градина. Но не го подкрепи.

Заседианието на Общинския съвет е в петък.

Тодор Кръшков    

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    12
    12
    25 -13
    21:12, 24 апр 2018
    Гладни Гербери
  • 2
    Ро
    рообин худ
    22 -14
    21:23, 24 апр 2018
    това пък за какво беше.Защо толкова години не се загрижи скъпия бивш за мед.услугите,а сега се пенкат неговите подлоги.Защо не си спомни цената на водата,таксите,които неговите хора сега отхвърлят,данъците на сградите,сметта и т.н.СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА му казва НАРОДА на това.И въобще общинарите да започнат да си вършат работата,че ще му писне на народеца вече от хомота и ще стане погром.
  • 3
    Па
    Пак ли шмекериите на бившия
    30 -10
    23:15, 24 апр 2018
    А защо само от парите за комисиите. В залата да не се преуморяват много. Да режат и тези пари. Или пак лъже да те маже. Георги Пеев предлага да намалят от парите които той така или иначе не взема. Той не е в комисия. И като демагог комунист с чужди пари плаща на сестрите. Но честният ляв та..ак на Георги Иванов не бара своята си заплата. Гуши всеки месец за половин ден работа 500лв. Защо бе? Що не намалите тези пари? НАМАЛЕТЕ СИ ЗАПЛАТИТЕ НО НА ВСИЧКИ не сме толкова тъпи колкото ви се иска. Крадеца от Узунджово така ли ви нареди
  • 4
    Бъ
    Българин
    38 -1
    01:34, 25 апр 2018
    Това не е работа, а временна ангажираност за благото и просперитета на града и общността.
    Само за най достойните граждани и задължително трябва да е без никакво заплащане.
  • 5
    Гр
    граждани
    34 -1
    07:19, 25 апр 2018
    Нали се борите за развитието на Хасково!Защо само парите ви са в устата?Ние гражданите ,предлагаме никакви пари да не получавате,нали на изборите бяхте точно за товаТези ,които са на държавна работа да се откажат от заплатите си ,защото това са нашите пари,не може да дърпат от две места,Те не са много ,повечето достойно си изкарват парите в частния сектор.
  • 6
    Ив
    Иван
    17 -12
    07:54, 25 апр 2018
    Жоллллоооо,ти що не вземеш да си дадеш заплатата от Бат ти Г.която прибираш всеки месец за да му слугуваш.Кажи честно колко ти дава да си му гузолизец 3500 лв ,всеки знае
  • 7
    Де
    Депутето
    29 0
    08:52, 25 апр 2018
    Да те изберат за съветник е чест и отговорност, трябва да работят без пари, всички са добре материално, не съм чувал за съветник дето е безработен и без бизнес, засрамете се, трябва да работите безплатно и да чуете проблемите на хората, затова сте там, а не за пари!
  • 8
    Не само той е при бившия кръвопиец на хранилка. Но този лае най силно да си заслужи парите защото иначе ще му резнат и квитанциите и други едни нещица. Бат Гошо не дава пари ей така. Иска вярност и много много работа по мръсните поръчки и интриги. Затова сега жорко се праска като за последно и се прави на защитник на бедните сестри. Защото напипа болната тема на хората и злоупотребява за личния си интерес с нея.
  • 9
    На
    Наивитет
    12 0
    10:08, 25 апр 2018
    Каквото и да говорим, всеки иска парите да налапа. Даже едно 15 годишно го знае. Няма оправия.
  • 10
    Юр
    юруш на маслините
    14 0
    10:32, 25 апр 2018
    Само така! Най-накрая нещо хубаво да се направи в тази община! А тези които реват.......ибем ти наглеците, за 30 мин 180 лева, безсрамници! Заради такива , този град все повече затъва! Дано приемат предложението!
  • 11
    Ив
    Иван
    14 -4
    10:56, 25 апр 2018
    Жолко : месечно възнаграждение 3500,00 лв и бонус интриги през социалните мрежи !!!Как така едно безработно момче ,кара джип за 25 000 ,00 лв и и подържа стандарт на човек който има доход над 5ооо хил.лв а ми говори глупости .Бахти гадния популизъм ,платен писач и лизач е той нищо друго.Сега си е направил ново блокче за интрижки и подмазвания .
  • 12
    Жо
    Жорето Пеев- ски
    2 0
    14:07, 25 апр 2018
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
Последни новини