Родословното дърво на Шишмановия род разказва историята на Хасково в обновената къща-музей

    Къщата-музей на Шишмановия род беше открита днес с камбанен звън. Точно в 12 часа гласът на камбаните от катедралния храм на хасковска духовна околия „Успения на Пресвета Богородица“ се разнесоха навред в почит на Шишмановия род, дарил мястото за построяването на най-големия храм в региона и до днес .

    Къщата отваря врати отново след 20 години благодарение на усиления труд на историци и етнографи от Регионалния исторически музей, които в колаборация с Алианс за регионално сътрудничество и развитие изпълниха задачите по обновяване по проект „Ревита“, финансиран от Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ на Финансовия механизъм на ЕИП.

    Къщата беше отворена тържествено по стара традиция. Ритуалът в старо Хасково за нов дом започвал, започна и сега, с освещаване. Отец Никола извърши свещенодействието в Шишмановата къща днес. Домакините посрещали гостите си с хляб и локум тогава, така направиха етнографите от музея и днес. Пак по стара традиция най-видният гост, присъстващ на освещаването на къщата, пристъпвал първи прага й. Днес кметът на Хасково, придружен от председателя на Общинския съвет Таня Захариева и заместничката си – Мария Вълчева, първи влязоха в къщата на Шишамановия род. В нея е поместена експозицията "Домашни занятия", показващи характерните за градските жени занимания с ръкоделия, тъкане и шиене.

    Скъп подарък получи за експозицията Регионалния исторически музей от Община Хасково- родословното дърво на Шишмановия род, чието начало поставя в далечната 1734 година Вълко Шишманов. Редица негови наследници участват в борбите за свобода и църковна независимост, но най-популярно остава името на един от синовете му-видният първенец и благодетел Христодул Вълчев Шишманов.

    На днешния празник кметът донесе на домакините икона на Богородица и спази старите традиции, като им подари червено разцъфнало мушкато. Цветето за нова къща е символ на благопожеланието на гостите към домакините, обясни етнографът Диляна Пецова.

    Сред първите, които разгледаха експозицията в реновираната Шишманова къща, бе и един от дебютантите в едноименния конкурс на Литературните дни „Южна пролет“-преподавателката в СУ Радея Гешева, главен асистент, доктор по италианска литература. С голямо въодушевление тя сподели силните си и емоционални впечатления от преживяванията си в Хасково и подчерта, че Шишмановата къща и Кирковото училище, което е също едно от обновените пространства по проект „Ревита“, ще останат завинаги в спомените й.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини