Откриха тридневния Национален фестивал на камерния танц в Хасково

    XXI-ият Национален фестивал на камерния танц бе официално открит в голямата зала на Младежкия център в Хасково. Културното събитие започна днес и ще продължи до неделя.

    Началото обяви директорът на Младежкия център Катя Демирева, която приветства участниците и гостите. „В продължение на три дни градът ни ще бъде феерия от танци, усмивки и музика, представени на сцената на Младежки център“, каза тя и покани на сцената заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева да открие фестивала. „Гордеем се, че сме домакин на единствения в България фестивал на камерния танц. Това обаче ни задължава изключително много като организатори“, каза заместник-градоначалникът и пожела успех на участниците.

    Последва фестивален концерт, като в началото бяха фолклористи. Единственият в България фестивал събира на една сцена танцьори от националните училища по изкуства. Основната му специфика е изискването да бъдат представени нови авторски хореографии в камерен състав до 8 танцьори. Фестивалът на камерния танц се провежда от 2003 година, а от две години е и с международно участие. Тази година за първи път на хасковска сцена ще танцуват талантливи ученици от Държавното музикално-балетно училище „Илия Николовски – Луи” от Скопие, Северна Македония. Ще се състезават водещите училища по изкуствата в страната от София, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора.
    За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 града.

    Фестивалът има състезателен характер в четири направления: „Български народни танци“, „Класически танци“, „Характерни танци“ и „Съвременни танци“.
    Техните изпълнения ще бъдат оценявани от Мирослав Димитров – главен художествен ръководител на ТА „Пирин“ – Благоевград; Цветанка Гергинова - директор на Артс Дивелъпинг Център „G“ и Арт директор на Студио за модерен танц „G“ и Росен Канев - премиер-солист и репетитор на Софийската опера и балет.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини