Община Джебел с грамота за доброволно формирование

Община Джебел наскоро получи Грамота на доброволно формирование – Джебел -2013 от Главна Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и на Националната асоциация на доброволците в Република  България за участие в дейности за популяризиране на доброволчеството.
Доброволните формирования се създават на териториален принцип, за самостоятелни действия и/или за подпомагане на основните съставни части на Единната спасителна система (ЕСС), като изпълняват следните основни дейности по защитата на населението – спасителни операции; ограничаване и ликвидиране на пожари; операции по издирване и спасяване; извършване на неотложни аварийно-възстановителни работи; оказване на първа помощ на пострадалите при пожари, бедствия и извънредни ситуации; други операции, свързани със защитата.
За изпълнението на горепосочените дейностите доброволците участват в обучения, тренировки, състезания и учения и поддържат готовност за явяване и изпълнение на задачи.
Членството в доброволните формирования е на доброволен принцип. Кметът на общината осъществява общото ръководство на доброволното формирование и определя ръководител на доброволното формирование.
Кметът на общината  и началникът на РСПБЗН, разработват и утвърждават план за взаимодействие между доброволното формирование и териториалните структури на ГДПБЗН – МВР .
За доброволните формирования е осигурено безвъзмездно използване на сграден фонд, защитно облекло и екипировка, а в рамките на наличния финансов ресурс .
Защитното облекло и екипировката на доброволците отговарят на определени изисквания, като минимално включват защитно облекло за пожарогасене и/или за спасителна дейност; защитна каска;  предпазни ръкавици; защитни ботуши/обувки;  колан; маска или целолицева маска с филтър.
От 2013 година на територията на община Джебел стартира процедура по  набирането и функционирането  на доброволно формирование. То е второто за област Кърджали  и едно от първите в страната. В Община Джебел доброволното формирование  се състои от 15 души, като първите доброволци от областта – жени са от ДФ“Джебел – 2013“.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини