Почивките в Турция и Гърция - с 50% намаление?

Турция намали с 50% пакетните цени за хотелите си през този сезон.

Това заяви председателят на Браншова асоциация на хотелиерите и ресторантьорите – регион Североизточна България Димитър Димитров, цитиран от агенция ipo. По думите му, така се нанася огромен удар върху българския туризъм и това е една от причините хотелиерите у нас все още да не обявяват промоциите си.

Голям проблем остават визите за руските граждани, подчерта Димитров. Гърците махнаха таксите за визи за руснаци, а при нас процедурата освен, че се плаща, изисква и време, допълва той.

Тази година няма да има и много туристи от Скандинавските държави, като тези, които ще дойдат в България, ще са пратени чрез програми на социалните си министерства, каза още Димитров.
Неотдавна Илиян Иванов от Националния хотелиерски мениджмънт клуб заяви, че заради хаоса в българския туризъм българите предпочитат да почиват в съседни страни, заради което 1,2 милиарда евро изтичат към Турция и Гърция.
Като потвърждение дойдоха резултатите от проучване на в. "24 часа", че офертите за почивния за България период 1-6 май от Гърция, Турция, Хърватия, Румъния и Тунис са на цени равни с българските морски хотели, но с по-добри услуги. Предимството на чуждите оферти е, че включват транспорта, докато до нашето Черно море туристът трябва да стигне на собствени разноски.
Родните фирми не спазиха обещанието си от края на февруари да свалят цените с 20-30% за шестте почивни дни. То бе направено пред социалния министър Емилия Масларова и правителството. Именно по искане на хотелиерите кабинетът одобри дълга почивка. Тогава Масларова мотивира решението с желанието да се помогне на туристическата индустрия в условията на криза и очакван спад на чужденците. Промоциите в нашите хотели обаче са единични случаи, показа проверка на вестника.

"Не знам дали има намаление, дали е 15, 20 или 30%, всеки прави свои оферти", контрира шефката на Съюза на собствениците на хотели в Слънчев бряг Елена Иванова.

Според проверката на в. "24 часа" Халкидики и тази година ще е най-евтината майска дестинация за българите. Оферти могат да се намерят за по 120 лв. на човек за 5 дни в четиризвезден хотел. У нас едно от най-евтините предложения е за тридневен пакет на Златни пясъци е от 200 лв. със закуски и вечери. За сравнение 7-дневна почивка в турския курорт Анталия се предлага за 402 лв. на човек, като в цената е включен и чартърен полет от София. За още 50 лв. отгоре на глава има оферти за Тунис със самолет от София. Пакетите са шестдневни със закуски и вечери.

Офертите за чужбина обаче са за ранно записване, обясниха от туристическите агенции. Обикновено срокът изтича в последния ден на март или първия на април.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини