Турция ще ни "излапа" и руските туристи

Турция е фаворитът на немските и руските туристи за почивка това лято. Това показват първоначалните данни от започналото в Русия туристическо изложение MITT на форума в Москва записването за почивки в съседна Турция е сериозно, съобщава вестник Сега.

Според Гешо Любенов от "Турал" съседката ни привлича туристите заради големите отстъпки, които предлага за по-ранно записване. При запис на туристите до края на април цената на туристическия пакет пада с 50 %.

За сравнение този процент за България е едва 10 %. По думите на Любенов, Турция се е представила много добре на изложението в Берлин миналата седмица и е отчела ръст на записвания на немски туристи със 7-8 %.

На същото изложение България е регистрирала спад с 14 %.

След края и на второто голямо изложение в Москва - Intourmarket, което ще приключи след седмица, ще стане ясно какъв точно е спадът в България. Според специалисти той най-вероятно ще е около 20 %.

Главна причина за отлива на руските туристи от България са липсата на визови облекчения и изравняването на цените в страната ни с тези в Турция. От Държавната агенция по туризъм коментираха, че се отбелязва преодоляване на спада на туристи.

Гърция и Кипър, които традиционно са сред фаворитите за почивка на руските туристи, показват агресивна рекламна концепция в Москва. Двете страни предлагат безплатните визи за руските туристи.

В България безплатни са само визите за деца до 18 години при организирани посещения.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини