Кризата спря строежи за 3 млрд. лв.


Строителни обекти за 3 млрд. лв. в столицата вече са замразени заради кризата, а тя тепърва ще се развихря през лятото, алармира вчера пред "Сега" Иван Бойков, шеф на Камарата на строителите в България.

"В София временно бе спряно строителството на офис сгради, молове и дори на жилищни сгради. Има и много обекти с разрешително за строеж и с осигурено финансиране, но инвеститорите им не смеят да ги стартират", добави той.
Ситуацията по морето е драматична по думите на Бойков.

Там била замразена работата по редица хотели и вилни селища и като цяло спадът в строителството бил 30 %.

"Най-лошото от кризата тепърва предстои и тя ще се усети у нас ярко през лятото. Дотогава тотално ще секнат поръчките ни за работа. Ситуацията обаче нямаше да е такава, ако правителството бе разблокирало ИСПА", заяви той.

Само преди седмица консултантската компания MBL съобщи, че в страната 15 от общо 60 проекта за търговски паркове и молове вече са стопирани. Те са главно в София, Пловдив, Варна и Русе. Предприемачите не могли да осигурят финансиране, след като банките чувствително затегнаха кредитирането.

"До края на годината 80 000 строители може да останат без работа заради кризата", прогнозира Бойков.

И сега фирмите масово съкращават строители, без да го обявяват. Други от предприемачите пък пускат работниците в неплатен отпуск, докато намерят пари за обектите.






Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини