Себахатин Гьокче:Приятелите правят Съединението,а то прави силата на Ротари

Себахатин Гьокче е роден в Джебел.Президент е на фирма „Идеал фешън”.Собственик е на комплекс „Ида”.Президент на Ротари клуб-Кърджали за мандат 2016-2017 г.

По повод двадесет години от чартирането на Ротари клуб-Кърджали той бе любезен да отговори на въпроси на медиите.

Г-н Гьокче,какво е мястото на Ротари клуб-Кърджали  в голямото семейство на Rotary International?

Ротари клуб-Кърджали е част от голямото семейство на Rotary International.Ротари е неправителствена, хуманитарна, доброволческа организация с нестопанска цел.Седалището й е в град Еванстън,окръг Кук,щата Илинойс,Съединени американски щати.Ротари клуб- Кърджали е един от 32 000-те клуба разпръснати в двеста страни по света.Тридесет и тримата  му члена са част от един милион и двеста хиляди ротарианци обединени от идеята за приятелството.Това е една от най-старите и активни неправителствени организации в Кърджали.

Независимо от своето вероизповедание членовете на Ротари клуб-Кърджали вярват,че проявявайки усърдие в труда и професията и служат на обществото.Ротарианците от Кърджали се срещат веднъж седмично.Това е част от социалния живот на клуба и цели утвърждаването на приятелството между неговите членове. Ротари не е свързана по никакъв начин с религиозните и политически убеждения на своите членове.Те встъпвайки в голямото семейство на Ротари декларират,че насърчават хуманизма и почтеността във взаимоотношенията между хората. Ротари и нейните членове, включително и ротарианците от Кърджали се обявяват за зачитане на личната свобода на всеки човек.

Най-известното мото на Ротари е "Service above Self" - "За безкористна слу­жба".

-Какви цели си поставя Ротари?

Заявените цели на Ротари са:Създаването на познанства като възможност да бъдеш полезен и служиш;Високи етически норми в бизнеса и професията, признаване значимостта на всяко полезно занятие, както и стремежа на всеки ротарианец да защитава името на своята професия и да служи на обществото;Прилагането на практика на идеала за служба в личния живот, бизнеса и обществения живот на всеки ротарианец.Международното разбирателство, добрата воля и мира чрез приятелство на бизнесмени и професионалисти от цял свят, обединени от идеала за служба на обществото.

Ротари клуб Кърджали е уникален за страната,защото работи в мултиетническа среда.Вече двадесет години той е пример за етническа и религиозна толерантност.Неговата кратка история е „резюме” на богатата история на Ротари.

-Какво не знаем за Ротари?

Първият Ротари клуб е създаден през 1905 в Чикаго, (САЩ) от адвоката Пол Харис. На 23 февруари Пол Харис провежда среща с трима свои приятели, за да обсъди една идея. На срещата присъстват: Сил­ве­с­тър Ший­л, тръговец на въглища, Гу­с­та­вус Е. Ло­ер, ми­нен ин­же­нер и Хи­рам Шо­ри от ши­ва­ш­кия би­з­нес. Те избират името Ротари (на английски rotary - въртящ се, ротационен), защото решават сед­ми­ч­ни­те сбир­ки да ста­ват в различните офиси на членовете, като се ре­ду­ват.

През 1910 го­ди­на Ро­та­ри сви­к­ва пър­вия си кон­г­рес в Чи­ка­го и ше­с­т­на­де­сет­те съществуващи тогава клу­ба се обе­ди­ня­ват в Национална асоциация на Ротари клубовете. През същата година е чартиран клубът в Уинипег, Канада, който е първият Ротари клуб извън САЩ. Първият клуб извън Северна Америка е създаден през 1911 в Дъблин, Ирландия. Пър­ви­ят Ро­та­ри клуб в стра­на, в ко­я­то не се го­во­ри английски, е сфор­ми­ран през 1916 го­ди­на в Хавана, Куба.

За да осъществява своите цели, Rotary International  е разделена на клубове, дистрикти (на английски district - област) и международни нива. Ротарианците са членове на своите клубове. Клубовете се чартират от глобалната организация Rotary International.32 000-те клуба по света са групирани в 529 дистрикта, а дистриктите в 34 зони.

Първият Ротари клуб в България е основан в София на 22 април 1933 г., а 3 години по-късно е чартиран Ротари клуб и в Русе.

-Кога е чартиран Ротари клуб-Кърджали?

Ротари клуб-Кърджали е част от дистрикт 2482 с обозначение Rotary ID 31884.Чартиран е на  1 октомври 1996 г. от Ротари клуб –Смолян.Неговите членове се събират всеки понеделник от 18,00 часа в комплекс”Арпезос”,където стана и официалното чартиране на клуба.

Под звуците на” Многая лета” на 14 декември 1996 г.се състоя официална церемония.146 ротарианци от града,страната и чужбина се събраха в ресторант „Арпезос”,за да отбележат раждането на най-влиятелната неправителствена,хуманитарна и доброволческа организация в града.Това стана само седем месеца след първите стъпки на Ротари в града.Други клубове като тези в Добрич,Ямбол,Свищов трябваше да се доказват близо две години за да бъдат чартирани.Пръв президент бе Стефан Сираков.

Кърджалийци сме отговорни и амбициозни и затова при нас нещата се случват по- бързо.

За церемонията в Кърджали пристигнаха тогавашният дистрикт гуверньор Георгиос Селеметзис и неговият предшественик Джон Гифлакос от Гърция.Присъства и тогавашният представител на Ротари за България Калчо Хинов.Гости бяха генералният консул на Република Турция в Пловдив Сами Гюнер и колегата му представляващ Руската федерация-Плихин.

   Сред официалните лица бяха тогавашният кмет на Кърджали Расим Муса и енорийският свещеник отец Боян Саръев.

Постепенно към клуба се присъединяват хора, изявени в професионалната си дейност от най-различни сфери на бизнеса, медицината, хуманитарните науки, информационните технологии и др. , обединени от това, че приемат и изповядват принципите на ротарианското движение , а именно - прилагането на високи етични норми в своята професионална дейност и деловите отношения и безкористна служба на обществото и хората и стремеж да ги правят щастливи.

-Кои са основните приоритети на Ротари клуб-Кърджали?

 -Една от важните задачи на ротарианците още от първата година от чартирането на клуба е подготовката и изпълнението на проекти по наболели за общественоста проблеми - деца в неравностойно положение, опазване на околната среда, запазване на паметници на културата, а също така и учредяване на различни стипендии, международен обмен на ученици и студенти, дарения за фондация Ротари.  

        Учредяват се различни стипендии за талантливи младежи,полага се началото на международен обмен на ученици и студенти,насърчава се  развитието на Кърджали като туристическа дестинация.

Сред приоритетите на Ротари клуб-Кърджали са и международната служба.Срещите с клубове от Турция и Гърция са традиция.През мандата на паст президента Димитър Милев, който за голямо съжаление не е сред живите, се състоя първата международна среща на Ротари клуб Кърджали и Ротари клуб Одрин, с която се положиха основите на приятелството между клубовете.

На 17.06.2000г. в гр.Одрин се състоя първата балканска среща на ротарианци от долината на реките Арда, Тунджа и Марица: България, Гърция и Турция.

Мобилизирахме  общественото мнение за отварянето на ГКПП на прохода Маказа.Проведохме  международни инициативи за привличане на подкрепа от страна на гръцката общественост.

В тази връзка бе организирана среща с академик Марин Деведжиев за перспективите и ползите от  отваряне на прохода Маказа.Бе проведен и събор на приятелството на пирамида 31 на българо-гръцката граница.

Подкрепата на младото поколение,също е основен приоритет.

-Какво прави Ротари клуб-Кърджали за младите?

Положи се началото на краткосрочен младежки обмен,който се осъществи в периода  от 1997 до 2005 .Ежегодно деца спонсорирани от Ротари клуб  Кърджали вземаха участие в програми за краткосрочен младежки обмен в европейски страни,както и със САЩ, за което заслуга имат и благодарност заслужават  приемните им клубове.Създадени бяха Ротаракт и Интеракт клубове,които ангажираха много млади хора с дейност в полза на обществото.

-Кои са най-значимите проекти на Ротари клуб-Кърджали с които Вие и вашите приятели се гордеете?

 На първо място това е възстановяването на паметника на Орфей на входа на Кърджали и засаждането на ротарианската гора.

Особено значими са дейностите ни в сферата на здравеопазването.Приятели от Кърджали и Бурса подариха два съвременни ковьоза на МБАЛ”Д-р Атанас Дафовски”.Бе релизиран голям проект в подкрепа на акушеро-гинекологичното отделениие. Ротари клуб Кърджали защити и бе одобрен негов дистрикт проект”Училище за бъдещи майки „ДАР” към Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски”-гр.Кърджали.Училището бе официално открито през септември 2014 г.Ротари клуб Кърджали събра 4800 лева,а фондация „Ротари” осигури грант от 3000 щатски долара за обзавеждането му.

Ротари клуб-Кърджали се включи в дарителска акция за набиране на средства за многопрофилната болница в Момчилград.

  Младежите от Ротаракт и Интеракт организират ежегодни кампании по безвъзмездно кръводаряване.

 Ротарианците от Кърджали имат и своя скромен принос в борбата срещу полиомеалита.

Въпросите зададе:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини