Около 500 декара гори в Кирковско са засегнати от гъба, причиняваща изсъхване

Около 500 декара горски масиви в община Кирково са поразени от гъбата "Сфаеропсиссапинеа", причиняваща изсъхване на дърветата. Това каза директорът на Регионалната дирекция по горите в Кърджали инж. Юсеин Ефендиев.
Той уточни, че заболяването не е наблюдавано досега в областта и че дървесната гъба е прецедент за региона. Това налага санитарна сеч на засегнатите участъци, като на места ще се наложи изсичане до 80 на сто от горските терени, обясни Ефендиев. Той уточни, че днес заседава комисия, която трябва да определи точните места на санитарната сеч и степента на изсичане, за да се ограничи заболяването. Терените ще бъдат обозначени, а добитата дървесина ще бъде реализирана на пазара, съгласно законовите изисквания.
По думите на директора на Регионалната дирекция по горите, "Сфаеропсиссапинеа" поразява механично увредени дървесни видове. В региона на община Кирково причина е паднала преди година силна градушка, която е наранила стеблата и клоните на дърветата. Засегнатите места са били наблюдавани, за да се установи развитие или не на заболяване в тях и необходимост от външна намеса при наличие на заразяване.

Източник: bta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини