Откриха древна обсерватория край Кирково

Древна астрономическа обсерватория откриха краеведи от Кърджали. Тя се намира край село Стоманци, община Кирково. Краеведите са били очевидци как слънчев лъч е отмерил есенното равноденствие с невероятна точност.

 Районът край село Стоманци е известен с многото си скални светилища и тракийски ниши. Едно от светилищата се използва и до днес от местното население. В скала, с изсечени в нея отвори, е издялан малък тунел, през който хората се провират. Вярва се, че така бездетните жени зачеват. В деня на есенното равноденствие - 23 септември, слънчев лъч преминава през скрита от очите ниша в лечебната скала. Свидетел на явлението е краеведът от Кърджали Венцислав Стайков."На скалата има издялани три отвора. Лъчът се появи от четвърти отвор.Няколко пъти съм бил на светилището, но едва сега видяхме отвора, издялан на самия връх на скалата.Появи се точно в 11 часа.", разказа пред радио Кърджали Венцислав Стайков.

Много езически религии в древността са почитали равноденствието като момент с особено значение. Тогава са се извършвали календарни фестивали и важни обреди, свързани със земеделието и култа към плодородие. Вероятно затова е използвано и светилището край Стоманци.

В Източните Родопи има няколко археологически обекта, за които се счита, че са изпълнявали ролята на астрономически обсерватории или слънчеви календари. Досега учените са проучили само обсерваторията на светилището край село Татул. 

http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини