Ардинци на екскурзия до Едирне, Къркларели и Истанбул

Пенсионери от Ардинско посетиха Турция с маршрут Едирне (Одрин), Къркларели (Лозенград) и световния мегаполис Истанбул. Въпреки преклонната си възраст те пропътуваха 400 километра и усетиха гостоприемството на съседите. Двудневната екскурзия бе организирана от местния клуб на пенсионерите с подкрепата на община Ардино. Кметът Ресми Мурад предостави на възрастните хора общински транспорт, за да сбъдне желанието им да разгледат и опознаят част от историческите и културни забележителности на южната ни съседка.
Двудневното пътуване бе наситено с много впечатления. В Едирне (Одрин) ардинските пенсионери разгледаха Музея на Балканската война. Мемориалът се намира на невисок хълм край града, откъдето целият град се вижда като на длан. Уредена е експозиция, която разказва за обсадата с предмети, картини, фотоси, манекени във военни униформи. Поставиха цветя пред паметника на Шукри паша, командир на гарнизона на Одринската крепост по време на Балканската война. Екскурзиантите от Ардино не пропуснаха да посетят и символа на Едирне – историческата джамия „Селимие", построена в периода 1569-1575 от османския архитект Мимар Синан. Професионалният екскурзовод Бюлент Колс подробно им разказа за историята на джамията, както и легенди, свързани с построяването й.
Следващата им дестинация бе Къркларели (Лозенград), където има парк, който носи името на световноизвестния турски писател Сабахаттин Али, роден в Ардино през 1907 година. Там ардинчани бяха посрещнати от зам.-кмета на общината Тахсин Генчай, бившия зам.-кмет Юнал Башкур и Варол Шен, който е роден в Горно Прахово. Пенсионерите поднесоха цветя пред паметника на Сабахаттин Али. Бяха разменени скромни подаръци. По-късно любезните домакини почерпиха гостите с традиционния турски чай. Паметникът на Сабахаттин Али е изграден през 2010 г. от кърджалийския скулптор Зияттин Нуриев.
На път за Истанбул групата се отби в Люлебургаз по покана на инж. Вели Енгин, бивш началник на отдел „Архитектура, благоустройство и общинска собственост” към община Ардино. Той им даде обяд във вилата си, която се намира в малкото селце Айвалъ (Дюлево). Следващата дестинация бе Истанбул. В перлата на Ориента бе посетен султанският дворец „Долмабахче”, построен в периода 1843 -1856 година по нареждане на 31-ия султан на Османската империя Абдулмеджид. Отличава се с изключителна пищност. Площта на сградите му е 15 000 кв. м, има 285 стаи, 44 зали, 68 тоалетни и 6 хамама. Следвайки екскурзовода ардинчани имаха чувството, че са попаднали в друг свят – разкошни мебели, пищно декорирани зали, красиви полилеи, направени от кристал, орнаменти, картини. Тук видяха и стаята, където е прекарал последните дни от живота си създателят на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк. Разгледаха още двореца-музей „Топкапъ”, храмът-музей „Света София” и джамията „Султан Ахмед”.
Участниците в екскурзията споделиха, че са впечатлени от историческите забележителности на Турция. 66-годишният Дилявер Реджебов от Ардино сподели, че е останал изключително доволен от двудневната екскурзия. „Едно е да четеш по книгите, а друго е да видиш с око и да пипнеш с ръка. Подобни мероприятия са пътища за създаване на мостове между общини и хора. Човек се обогатява, било за инфраструктура, селско стопанство, било екология”, заяви той.
„Всичко е като в рая. Имах болки, сега след като видях с очите си красотата в Турция, се чувствам напълно здрав”, казва Тахир Тахир от Башево. Той е силно впечатлен от прекрасните пътища в Турция. Уредена държава, дано един ден и ние да живеем в такава страна”, допълва Тахир.
От името на членовете на Клуба на пенсионера в Ардино председателят му Назиф Садеттин изказва своята искрена благодарност на кмета на община Ардино Ресми Мурад за оказаната помощ и подкрепа за осъществяването на екскурзията. Той благодари още на инж. Вели Енгин и съпругата му Неврие за сърдечното им гостоприемство и на шофьора Мюмюн Тахир за удобното и сигурно пътуване. „Наистина беше много приятна и перфектна екскурзия, която ще остане завинаги в съзнанието ни като един хубав и незабравим спомен”, заяви Назиф Садеттин.
Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини