Рекорден брой свободни места за лекари в Кърджали,обсъждат дори връщането на разпределението

 Рекорден брой лекари-20 търси Бюрото по труда в Кърджали. Позициите са предимно за млади лекари без специалност. През последните три месеца броят на обявените работни места за медици непрекъснато се покачва.

Можем да привлечем млади лекари единствено с добри битови условия. Те искат жилища, детски градини за децата си, работа за съпругите. Голяма част от тях се интересуват и от възможностите за специализация. Това каза на брифинг директорът на държавната болница в Кърджали д-р Тодор Черкезов.

Младите лекари ще дойдат в областта и при добро заплащане, допълни го народният представител от Кърджалийския многомандатен район Милко Багдасаров.

Младите лекари изтичат от страната.В същото време държавата е инвестирала много средства в тяхното образование. Връщането на разпределението от времето на социализма не се приема, но трябва да се търси форма за тяхното ангажиране. Това каза от своя страна здравният министър Таня Андреева. Тя посочи,че проблемът е обсъден на среща на преподаватели,абсолвенти и специализанти. Един от основните въпроси поставен от тях е възможността за специализация. Оказва се че всички искат да специализират в големите болници. Там където има повече желаещи,ще има конкурс,отсече министърката. Тя подкрепи д-р Черкезов, че трябва да се предоставят добри битови условия за лекарите. Посочи ,че има кметове на общини, които създават специални фондове за привличането на медици,като една от примамките са и общински жилища.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини