Царевичен кекс с лимони

Царевичен кекс с лимони

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Фурната се загрява до 180 градуса. Намазва се форма за печене на торта (23 см) с масло и брашно. Загрява се 1 1/4 ч.ч. (310 мл) вода и 3/4 ч.ч. захар в голяма тенджера на умерена температура, докато се разтопи захарта. Кипва се и се бърка, докато сиропът се сгъсти.

Добавят се лимоните да къкрят около 8 мин. Лимоновите филийки се изваждат с щипки и се подреждат, като леко се притискат на дъното и стените на формата за печене. Сиропът се връща на силен огън и се добавят 4 с.л. вода.

Оставя се да къкри, докато си промени цвета на светлозлатист. Внимателно се заливат лимоните със сиропа. Разбъркват се брашното, царевичното брашно, бадемите и бакпулверът в средно голяма купа. Маслото се разбива с останалата захар, лимоновата кора, лимоновият екстракт с миксер, докато сместа стане на крем.

Добавят се яйцата, като се разбиват и постепенно се добавят останалите съставки, като се редуват сметаната и лимоновият сок. Тестото се прехвърля в приготвената форма за печене и се пече 50-60 мин. Оставя се кексът да се охлади във формата за 15 мин., след това се обръща върху чиния за сервиране. Махат се стените и дъното на формата.

Източник: gotvach.bg

Последни новини