Имамбаялдъ

Имамбаялдъ

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Патладжаните се измиват и дръжките им се отстраняват заедно с цялата зелена част. Обелват се на 3-4 места лентовидно и там се цепват по дължина. Посоляват се и се оставят да престоят около 1/2 час, след което се изстискват.

Лукът и морковът, след като се почистят и измият, се нарязват на дребно и се задушават в мазнината едновременно с почистените и разрязани на две скилидки на чесъна, докато омекнат. Тогава се прибавят обелените и дребно нарязани домати, сол и черен пипер. Сместа се оставя да поври 2-3 минути и се отстранява от нагревателната площ. С нея се напълват през разрезите патладжаните, които след това се поставят в подходящ съд. Остатъкът от плънката се разпределя между тях.

Съдът се похлупва и се оставя да се задушава във фурната, при умерена температура, докато патладжаните напълно омекнат и останат на мазнината.

Съвет: По-вкусни за консумация са студени.

Малко предистория, за тези които не знаят откъде идва наименованието "имамбаялдъ":

Навремето, преди да посети харема си, приготвяли на имама един изпитан афродизиак - пълнени патладжани с домати, лук и чесън. Ястието било толкова вкусно, че предизвиквало удоволствие у всички сетива. Слугите забелязали, че той изпадал в едно особено състояние на неземно блаженство и започнали да възкликват: "Имам - баялдъ! ", което означавало "имамът- в несвяст! ".

Смята се, че заради тази реплика, ястието носи това име. Не претендирам за абсолютна точност на събитието, но на времето така съм го прочела някъде, и така съм го запомнила.

Източник: gotvach.bg

Последни новини