Бананов хляб

Бананов хляб

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Подготовка на продуктите: Сложете маслото в дълбок и тесен съд и го поставете на средно силен котлон да заври. Оставете го да ври докато потъмнее леко.

Пресейте двата вида брашно, смесете ги и добавете към тях канелата, ванилията, содата, лимонената киселина и солта. Размесете добре.

Бананите опечете за няколко минути в нагорещена фурна или в микровълновата, извадете, обелете от корите и намачкайте добре с вилица. Ако бананите са силно презрели, до кашавост, пропуснете тази стъпка. Кефира (киселото мляко) загрейте на слаб котлон, като разбърквате - да стане много топло, но внимавайте да не завира.

Разбийте маслото и захарта с миксер, добавете яйцата (със стайна температура) и бананите, като продължавате да разбивате до хомогенна смес. Добавяйте по няколко лъжици от сухата смес, като продължавате са размесвате с телена ръчна бъркалка. Като добавите половината брашно, изсипете млякото и продължете да добавяте от брашното, докато добавите всичкото. Не бийте силно с телената бъркалка, само размесвайте, за да не стане жилава сместа.

По желание може да добавите шепа накиснати в ром или коняк, а после оваляни в малко брашно стафиди. Изсипете в намазнена и леко набрашнена форма или в кръгла тавичка, ако нямате подходяща правоъгълна.

Опечете до суха клечка в предварително загрята до 180 градуса фурна. Извадете, обърнете след няколко минути и оставете да се охлади върху решетка.


Бележка: Предварителната подготовка на продуктите се прави с цел засилване на ароматите. Черното брашно удивително добре хармонира по вкус на всички съставки, а и самият сладкиш запазва своята пухкавост след изваждането от фурната. За добър резултат са важни всички стъпки, не ги пропускайте.

Крайният продукт е един извънредно ароматен, сочен и пухкав сладкиш, от който из целия дом се носи аромат на банани, канела и ванилия.

Рецептата не е свързана с конкретен празник, но мисля, че може да бъде чудесно допълнение към менюто за Коледната или Новогодишната трапеза.

Източник: gotvach.bg

Последни новини