Вкусен козунак за начинаещи

Вкусен козунак за начинаещи

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Първото нещо, което трябва да знаете, преди да се захванете с правенето на козунаци, е че трябва да е топло в стаята, в която ще ги приготвяте. Първият вариант е да включите някакъв отоплителен уред, а вторият- да поставяте тестото в загрята фурна на максимум 35-50 градуса. И за да Ви успокоя, ще споделя, че месенето отнема до 40мин., а времето за втасване е доста повече. Което означава, че ако има желаещи да се пробват с двойна доза, ще имат голям прозорец, в който да се изявят.

1. Разтворете маята в 100 мл прясно мляко, подхранете я с 1 ч.л. захар и добавете малко брашно /2с.л./. Разбъркайте на гладка каша с гъстотата на плътно палачинково тесто. Покрийте кваса с кърпа и го оставете на топло да втаса.

2. Разбийте добре яйцата със захарта и към тях добавете останалото мляко, сока и кората на лимона, ванилията и солта. Сипете шупналия квас и разбъркайте добре.

3. В голяма тава или на работния плот сипете 1 кг брашно. Оформете по- голям кладенец и сипете яйчната смес вътре. Започнете да месите тестото като постепенно си прибавяте по малко от останалото брашно. Трябва да получите меко тесто, което да не лепне по ръцете ви.

4. Смесете двата вида стопена мазнина и с непрекъснато примесване започнете да я прибавяте към тестото, докато се поеме цялата. Месете дотогава, докато усетите как тестото става жилаво и започват да се получават въздушни мехури. От това количество тесто обикновено стават от 3 до 6 козунака, но това зависи от големината им.

5. Сложете омесеното тесто в достатъчно голям съд, покрийте го с кърпа и го оставете на топло да втаса. Обикновено това отнема 2-3 часа.

6. След като тестото втаса може да направите от него козунаци с най-различни форми. Както големи, така и малки. За класически плетен козунак с плънка откъснете три еднакви топки тесто и ги разточете върху намазан с масло плот на дълги правоъгълни парчета. Поръсете ги с плънката- локум, орехи и канела, мармалад и т.н. Разбира се, може да сложите и друг пълнеж какъвто обичате най-много.

7. Завийте лентите на рула и ги усучете.

8. Сплетете ги на плитка и поставете козунака в намазана с масло подходяща правоъгълна форма с високи стени. Покрийте козунака с кърпа и го оставете на топло да втаса отново за около 1 -1.5 часа.

9. Намажете козунака с разбито яйце- което аз препоръчвам да го правите, след като козунака е изпечен и изваден от фурната. След което веднага го поръсвате с бяла кристална захар или белени бадеми /по ваш избор/.

10. Загрейте фурната на 150 градуса и първоначално печете козунака на тази температура около 30-40 мин. Съветвам в началото да печете само отдолу и с вентилатор / ако фурната не не може да се регулира- използвайте метално фолио/. По Ваша преценка ще свалите фолиото за доизпичане и евентулно да включите да се запече и отгоре. Напомням, че времето за печене зависи от големината на козунака.

Забавлявайте се!

Източник: gotvach.bg

Последни новини