Торта Птиче мляко

Торта Птиче мляко

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата със захарта, прибавете чаша брашно с бакпулвера и разбийте сместа за блата добре. Излейте в намазнена тава и го изпечете.

За да приготвите крема първо разтворете желатина във вода да набъбне. После го сложете на огън, но без да завира, да го разтопите след това.

Разбийте жълтъците с 1 чаша захар, долейте мляко, прибавете и брашното, което е предварително размито с няколко лъжици от млякото. Кремът се вари на водна баня, като непрекъснато се бърка и се оставя да изстине.

Маслото се разбива с ванилията и се прибавя по малко от сварения крем. Белтъците разбийте на гъст сняг с другата чаша захар, след което бързо се прибавя на тънка струйка поохладения желатин. Смесете внимателно двата крема до еднородна консистенция.

Готовият блат се сиропира леко със сок от компот. Полива се крема и хубаво се заглажда. По желание се нахвърлят 2 шепи сушени плодове и тортата се слага в хладилник за 1 час да стегне.

Глазурата се получава като кипнете на котлона 3-4 с.л какао с 4 с.л. мляко, 50-60 г масло и 1/2 чаша захар. Накрая се добавя натрошения шоколад и се разбърква, докато се разтвори.

Стегналата се леко торта се залива с леко охладената глазура и отново се слага в хладилник за 1 час. По желание украсете и с настърган шоколад. Тортата Птиче мляко се реди във формата, в която е печен блатът.

Източник: gotvach.bg

Последни новини