Кърджалийци на форум, обсъждат ролята на НПО-тата в процеса на планиране

Десетки неправителствени организации от Бургас, Лозенец, Пловдив, Пазарджик, Карлово, Кърджали, Стара Загора, Айтос, Пловдив и др. градове се включиха днес във регионален форум "Гражданско участие в процесите на програмиране и планиране на следващия планов период 2014 - 2020 година" за Югоизточен и Южен централен региони. Организатор на събитието е Форум Гражданско Участие (ФГУ). Това е неформална платформа на български НПО, която обединява опита и капацитета на 100 активни граждански организации от цялата страна.

Целта на срещата е сдруженията, местната власт и регионалните институции да се запознаят с предстоящите етапи на планиране и да се определи ролята и гражданските организации в предстоящия процес. Ще се разискват и европейските аспекти на участието - регламенти, възможности и механизми, които могат да бъдат използвани. Подобни срещи вече е имало в Благоевград, Русе, Плевен и София.

„Ние искаме да мобилизираме и да мотивираме неправителствените организации, които работят на местно и регионално ниво. Да бъдат активни, да се интересуват и да следят процеса на планиране. Националната програма за развитие вече е почти готова за периода 2014 - 2020, на 23 април предстои обществено обсъждане. Следва разработване на регионалните документи за шестте района за планиране. Ще има и 28 стратегии за областно развитие и 264 общински плана. Особено общинските планове, задължително ще бъдат изградени с конкретни проекти. А те трябва да бъдат разработени и обсъдени", това заяви за Дарик Славея Христова от Сдружение „ Болкан Асист" и Форум Гражданско Участие.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини