20 °C

Цвета Караянчева и Иванка Таушанова на среща решават проблемите свързани с гори, земи и поземлени отношения

По инициатива на областния управител Иванка Таушанова в Кърджали се проведе работна среща на Николай Маринов, директор на Главна дирекция „Земи, гори и поземлени отношения” в МЗХ, с ръководители и експерти от Областна дирекция ”Земеделие”, общинските земеделски служби и ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция. На срещата присъстваха депутатът Цвета Караянчева и кметове на населени места. Основната тема на разговорите бяха проблемите, свързани с директните плащания на площ, реда за отдаване и ползване на земи от държавния поземлен фонд /ДПФ/ и случаите, в които те се владеят без правно основание. Срещата бе провокирана от многобройните жалби на производители в приемната на областния управител за наложени санкции при кандидатстване за субсидии. „В цялата страна има фермери, които стопанисват неправомерно ДПФ и ако не погасят наемните си задължения към държавата, ще бъдат лишени от правото да се явяват на търгове”, категоричен бе Маринов. В област Кърджали 339 стопани са заявили земеделска земя за подпомагане без правно основание като при 126 от тях става дума за повече от 3 дка. В много от случаите грешките не са умишлени. Има и случаи, в които общините са отдали под наем земи от ДПФ и отговорността е тяхна.
В областта има над 140 000 дка свободен ДПФ, но не всички площи са годни за подпомагане. Препоръката е стопаните да бъдат коректни при очертаването на площите, а експертите в земеделските служби да им съдействат, тъй в системата ИСАК /интегрирана система за администриране и контрол/ нещата са видими и прозрачни. 

Николай Маринов изтъкна, че през последните две години е извършена огромна по обем работа по заснемане на земите и актуализиране на ортофотокартите, за да се определи с точност кои са допустимите слоеве. За съжаление в Кърджалийско при предходното правителство, по схемата за единно плащане на площ, са заявявани поголовно земи за подпомагане, в това число камънаци и дерета, и впоследствие хората са лишени от субсидии, коментира Маринов. За периода 2007-2009 г една-трета от заявените площи в региона са се оказали извън допустимите за подпомагане. Маринов даде висока оценка за работата на областната дирекция „Земеделие”. Началниците на общинските служби поставиха наболели въпроси от практиката си, свързани с възстановяване на земи, грешки при очертаването, недостиг на пасища за животновъдите и др. Предвижда се занапред ливади, пасища и обработваема земя за се отдават под наем минимум за 5 години, за да могат хората да кандидатстват по мярка „Агроекология”.

Марияна Димитрова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 19.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не пестете силите си днес. Денят е многообещаващ за вас и е едно чудесно начало на новата седмица. Интимните ви завоевания от предишните дни ви импулсират и стимулират творческите ви способности. Това ще изиграе решаваща роля в деловите ви начинания.
19 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Умереността ви е похвална и това ще ви донесе повече успехи днес. Ще получите предложение за съвместен бизнес, което може да се окаже добра перспектива за бъдещето ви. Не се колебайте дълго, проявете активност. Събитията ще ви подскажат правилните решения, доверете се на интуицията си.
19 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благоприятните възможности за удовлетворяващи ви реализации идват една след друга. Бъдете уверени в себе си и действате, независимо, че ви се увеличават отговорностите. Работата е нещото, което ви държи будни и ви прави активни. Любими занимания може да ви отведат далече от къщи, споделете тези моменти с обичани хора.
19 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Силната ви интуиция ще ви предпази от неразумни постъпки днес. В определен момент се колебаете как да постъпите, но близък приятел ще ви помогне да намерите вярната посока. Имайте повече търпение в личните си контакти, не позволявайте на емоциите ви да властват над вас. Харчите прекалено много за дребни неща.
19 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да останете подразнени от нетактичното поведение на човек от обкръжението си. От друга страна това ще повиши активността ви, в доказване правотата на тезата ви. Каквото и да се случи бъдете премерени и не позволявайте емоциите да диктуват поведението ви. Отдадеността ви на една идея може да предизвика криза в отношенията ви с партньора.
19 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Отдавате голямо значение на професионалната си заетост и с право. От днешните ви срещи ще зависят доходите ви, което ви прави още по-отговорни. Благодарение и на добрата ви организация, ще повишите ефективността на труда си и ще подобрите климата сред колегите си и в къщи.
19 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не се поддавайте на емоции и не се предоверявайте. Днес се изисква от вас да бъдете последователни в служебните си задължения. Ако е необходимо вложете цялата си енергия, за да се справите със започнатото. Няма да закъснеят и парите, но само ако разчитате на себе си. Любовта ще ви подкрепи, ако срещне у вас воля за борба, а не хленч.
19 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Без да се заяждате с околните и проявявайки добронамереността си към тях, ще ви бъде по-лесно в отстояване на позициите. Добро начало за започващите нова работа, както и за влюбените, които пристъпват към по-голямо взаимно обвързване. Възможности за брак или запознанства с цел брак.
19 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви приятен и спокоен работен ден. Настроението ви действа тонизиращо на всички около вас, затова бъдете сигурни че всеки около вас днес ще остане очарован от излъчването ви. Колега ви предлага добра идея, но е възможно тя да остане на заден план за момента. Изчакайте по-добър момент за да се заемете сериозно с намеренията си.
19 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За пореден път ще покажете уменията си да взимате правилни решения и да ги следвате. Ще потиснете притесненията си за друго време и днес ще се възползвате от всяка подадена ви възможност. До себе си ще имате хора, които открито ви подкрепят и на които може да се разчита. Оценете ги и им върнете жеста.
19 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроени сте за активна почивка. Ще ви привличат занимания със спорт, туризъм или светски живот. Сигурно е, че няма да скучаете, напротив. Любовни трепети ще ви държат будни и подтикват към действия. Добра новина ще ви накара да кроите планове за бъдещето си. Липсата на тревога си е цяло щастие, но дали го осъзнавате?
19 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Печалбите ви преследват независимо с какво се занимавате. Сега е момента да покриете дълговете си(ако имате такива) и да помислите за спестявания. Спокойно можете да си позволите повече разточителство при покупките. Здравето ви е отлично и скоро едва ли ще ви създава проблеми.
19 юни 2021
Последни новини