Цвета Караянчева и Иванка Таушанова на среща решават проблемите свързани с гори, земи и поземлени отношения

По инициатива на областния управител Иванка Таушанова в Кърджали се проведе работна среща на Николай Маринов, директор на Главна дирекция „Земи, гори и поземлени отношения” в МЗХ, с ръководители и експерти от Областна дирекция ”Земеделие”, общинските земеделски служби и ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция. На срещата присъстваха депутатът Цвета Караянчева и кметове на населени места. Основната тема на разговорите бяха проблемите, свързани с директните плащания на площ, реда за отдаване и ползване на земи от държавния поземлен фонд /ДПФ/ и случаите, в които те се владеят без правно основание. Срещата бе провокирана от многобройните жалби на производители в приемната на областния управител за наложени санкции при кандидатстване за субсидии. „В цялата страна има фермери, които стопанисват неправомерно ДПФ и ако не погасят наемните си задължения към държавата, ще бъдат лишени от правото да се явяват на търгове”, категоричен бе Маринов. В област Кърджали 339 стопани са заявили земеделска земя за подпомагане без правно основание като при 126 от тях става дума за повече от 3 дка. В много от случаите грешките не са умишлени. Има и случаи, в които общините са отдали под наем земи от ДПФ и отговорността е тяхна.
В областта има над 140 000 дка свободен ДПФ, но не всички площи са годни за подпомагане. Препоръката е стопаните да бъдат коректни при очертаването на площите, а експертите в земеделските служби да им съдействат, тъй в системата ИСАК /интегрирана система за администриране и контрол/ нещата са видими и прозрачни. 

Николай Маринов изтъкна, че през последните две години е извършена огромна по обем работа по заснемане на земите и актуализиране на ортофотокартите, за да се определи с точност кои са допустимите слоеве. За съжаление в Кърджалийско при предходното правителство, по схемата за единно плащане на площ, са заявявани поголовно земи за подпомагане, в това число камънаци и дерета, и впоследствие хората са лишени от субсидии, коментира Маринов. За периода 2007-2009 г една-трета от заявените площи в региона са се оказали извън допустимите за подпомагане. Маринов даде висока оценка за работата на областната дирекция „Земеделие”. Началниците на общинските служби поставиха наболели въпроси от практиката си, свързани с възстановяване на земи, грешки при очертаването, недостиг на пасища за животновъдите и др. Предвижда се занапред ливади, пасища и обработваема земя за се отдават под наем минимум за 5 години, за да могат хората да кандидатстват по мярка „Агроекология”.

Марияна Димитрова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини