Все още няма плащания за работещите в Мадан и Кърджали

София /КРОСС/ На 20-я ден от началото на протестите в „Горубсо Мадан" работниците и служителите все още не са получили нищо от дължимите суми за РЗ. До този момент не са изпълнени и задължителните предписания на ОИТ за подобряване на условията на труд в рудниците. 

Работодателят едностранно, в нарушение на чл. 130 в от КТ, без да е информирана СО на КНСБ и без да са проведени консултации, е извършил промени във Вътрешните правила за организация на работната заплата (ВПОРЗ). Днес на съвместна среща между представители на протестиращите и на работодателя започват да се разглеждат ВПОРЗ и другите вътрешни нормативни актове в предприятието, съгласно които работодателят е наложил санкции и едностранно е намалил работните заплати на работниците, поради неизпълнение на плана.
Ситуацията в Кърджали също не се подобрява. До днес работодателят не изпълнява подписаното споразумение между СО на КНСБ, СО на КТ „Подкрепа" и работодателя в „ОЦК" АД - Кърджали от 07.03.2012 г. То задължаваше работодателя до 12.03.2012 г. да изплати 60% от всички дължими суми. Поради неизпълнение на споразумението, от днес работниците искат да им се изплатят всички дължими суми до момента на 100% и смяна на собственика.

Протестните митинги в Мадан и Кърджали продължават до постигане на исканията на работниците. 

cross

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини