Помияр разкъса ръката на жена, абитуриенти на Езиковата я отърваха

Татяна лично дойде да благодари на спасителите си, Николай/най-вляво/ и Пламен

Трима 12-токласници от хасковската езикова гимназия проф. д-р Асен Златаров, спасиха 67 годишната Татяна Вълчева, която бе зверски захапана от едър помияр на улица св. Свети Кирил и Методий. Децата се притекли на помощ на женицата и не само разкарали бездомното псе, но и я откарали до болницата с колата на едно от тях. Там останали докато я превържат в Спешното и направят инжекция срещу тетанус в Инфекциозното.

Разчуствана до сълзи, днес Татяна Вълчева дойде на крака в Езиковата да благодари на спасителите си. „Да поздравите родителите на тези деца, че са отгледали и възпитали такива достойни българи“ развълнувано повтаряше възрастната жена.

Инцидентът се разиграва във вторник, 13-ти март, около 11.20 часа. Татяна Вълчева се връщала в блока си на Кирил и Методи 82 от близкия хранителен магазин. Носела бяла торбичка с купения хляб и портмоне с два оцелели след покупките лева. При подминаването на два коша за боклук пред нея изкача едро куче.“Черно и бяло беше, голямо“ спомня си шокираната жена. Кучето я приближило бързо и тя помислила че целта му е бялата торбичка с хляба, и я придърпала към себе си. Помиярът обаче не се интересувал от това. Рязко се извърнал и захапал свободната лява ръка. Почти и откъснал палеца.

По щастлива случайност, в близкото питейно заведение били Николай, Пламен и Христо. 12-токласниците пиели кафе, докато имали свободен час по физическо. Тъкмо се връщали в училище. „Кучето бе огромно, на черни и бели петна. На вид бе като женска каракачанка“ уточни Николай Капитанов. Той пръв видял инцидента и хукнал с приятелите си на помощ. „Жената бе шокирана, ръцете и бяха окървавени“ допълва Пламен Петков. Заедно с третият от спасителната команда, Христо Марков, учениците качили ухапаната в Голфа на Пламен и се изстреляли към болницата.

„Дъщеря ми има здравословни проблеми и нямаше да има кой да ме закара до докторите“ допълва Татяна.

Два дни след инцидента, ръката и зараства добре и вероятно жената напълно ще се възстанови. Шокът обаче остава. „Гледала съм куче, цял живот съм била близко до животните. Никога не съм била хапана или наранявана“, спомня си Татяна, която като всички скромни българки, не вини животните, а в подобни ситуации даже търсят вина и в себе си.

Такава обаче няма, защото гледките на бездомни кучета по Кирил и Методий са често явление, свидетелстват Николай и Пламен. Минимум по 5-6 всеки ден преброждат парковете и улиците около Езиковата. „Най-опасни са около контейнерите, понеже там се хранят . Вероятно мислят че всеки който мине покрай боклука иска да им отмъкне яденето“ разсъждава Николай. Пламен го подкрепя, още повече, че самият той е стопанин на куче- Голдън Ретривър. Бездомни помияри неведнъж са нападали кучето му, за щастие без поразии. За проблема с бездомни кучета около Езиковата потвърди и директорът Пенка Делиева. Веднъж била помолена да се намеси за да отмени отсъствие за ученичка. Баща и разказал че бездомно куче я нападнало на път за гимназията. Паникьосаното девойче избягало в къщи и таткото лично я закарал до школото с кола. Оттам било и закъснението за час.

Попитахме двамата вече пълнолетни граждани на Хасково, какво мислят за за проблема с бездомните и не само кучета в града:

-Има ли много бездомни кучета в Хасково

Николай: Много! Прекалено много, направо не се търпи. Из повечето квартали има поне по една, а някъде и по няколко глутници кучета. Проблем са не само за чистотата, но и за домашните кучета, а и за хората

Пламен: Прекалено много са и домашните кучета. Не вярвах че са толкова, но когато ходех на Ямача да разхождам ретривъра си, се събирахме в един час по 30-40 кучкари. Сега вече не водя там кучето си на разходка. То е вече на 4 години, голямо и силно е и може да стане беля с другите кучета.

-Къде трябва да се разхождат домашните кучета. Трябва ли да бъдат забранени в центъра.

Н.: Абсолютно. С две ръце се подписвам, напълно забранени, особено в центъра. Не може например кучета да щъкат между малки деца по площадите или по заведенията. Колкото и да са дресирани. Ако въобще се мернат в града, да бъдат задължително с намордник. Мястото на кучетата е по краищата на града в обособени райони.

Пл.: Аз също имам куче, но съм абсолютно съгласен с него. Знаете ли, колкото и да е възпитано едно животно, когато види малко дете ще поиска да си играе с него. Ако детето се уплаши, не се знае как ще реагира кучето или пък ако детето по време на игра с кучето го раздразнят без да искат. Също така и родителите могат да се стреснат, като видят до 2-3 годишното си дете някой едър звяр и те без да искат могат да провокират животното. Просто кучетата трябва да се разхождат на определени места а стопаните им да отговарят за тяхната безопасност спрямо други животни и хора. А за бездомните кучета, няма спор, нещо спешно трябва да се направи по въпроса.

Г.Христов

От нападението на помияра пострадала ръката, но и душата на жената
Подобен/може би същия?/ по окраска и размер екземпляр решил да остави белези и по човек
Представяте ли си, бездомните кучета стават атракцията на Хасково
Николай и Пламен се опитват да си обяснят "кучешките" проблеми на Хасково
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини