50 % закопчани в акция „Колан“

Сигнално червено за лъскав Хюндай. Имаше защо

Близо половината от проверените в поредния ден от акция „Колан“ шофират незакопчани, се видя в днешния пореден ден от полицейската акция за спазването на изискването на Закона за движение по пътищата. Специализираната операция срещу безотговорните хасковски шофьори продължава до края на седмицата. Според пътна полиция има напредък в съзнанието на хасковските шофьори по отношение на коланите. Случва се поредица коли да бъдат изрядни-с колани и за шофьора и за пътуващите на задните седалки. Но пък и се случва покрай постовете да преминават десетки водачи спокойно въртящи волана без предпазното средство.

Случайно подбрани две коли по булевард Освобождение потвърдиха статистиката. Зеленикаво пежо се оказа изрядно-и водачът и неговия спътник бяха закопчани. Документалната проверка също мина О.К. 10 минути по късно, на стоп палката попадна яркочервен спортен Хюндай купе. Лъскавото возило бе като от каталог, но шофьорът далеч не бе като за учебник. Човекът не бе закопчан и моментално бе привикан за свидетел в до болка познатата процедура по писане на акт за 50 лв. В не особено добро настроение, той все пак обясни на репортерите че тръгнал от близката бензиностанция нагоре по булеварда и просто забравил да се закопчее.

На глоба подлежат както незакопчаните на предните седалки, така и на задните, както и неизползването на задължителното за деца под 3 години детско столче. Глобата на водача не отменя глобите за останалите в колата. Така на теория едно 5-членно семейство може да отнесе санкция до 250 лв за пренебрегване на обезопасителните средства.

Не малко шофьорите обаче недоволстват открито пред полицията за безсмисленото според тях изискване да се шофира в града с колан, при ограничение за скоростта от 50 км/час. За половината хасковски улици, дори ограничението е 40 км. При такава скорост при ПТП най-много да се огънат тенекии, изискването е само за да събират глоби, мотивираха се недоволните.

Отделен е въпросът обаче, че скоростното ограничение в града повсеместно не се спазва и то не само на Булеварди но и на второстепенни хасковски улици.

Г.Христов

В пежото всичко по колани и документи бе О.К.
Акцията продължава до края на седмицата
Освен за колани, валят глоби и за превишена скорост и други нарушения
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини