23 °C

Министър Трайчо Трайков: В понеделник е денят на истината за миньорите и металурзите

Министър Трайков на язовир "Кърджали"

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков намекна, че е възможно да бъде отнета концесията върху двата рудника край Мадан от „Интертръст холдинг” заради натрупаните огромни задължения към миньорите, предаде репортер на БГНЕС.

Холдингът обаче се е разплатил за концесията вчера, съобщи Трайков. В понеделник е денят на истината за миньорите и металурзите, каза той.

„Винаги има реална възможност да бъде загубена една концесия, защото контролът върху нея се състои в това, ако не се спазват законовите изисквания, тя да може да бъде отнемана. В момента за мен цел №1 е хората да получат заплатите си в размер на 1 110 000 лева и инвестиции в безопасността на труда, както и изпълняване на погасителния план към EVN, за да могат рудниците да работят”, посочи Трайков.

Миньорите в Мадан стачкуват от 1 март. Днес изпълнителният директор от „Интертръст холдинг” Роберто Младенов в присъствието на министъра в Мадан се ангажира да изплати в понеделник 700 000 лева от общата дължима сума, а в следващите две седмици да изчисти всички задължения към работниците.

Според Трайков няма причини рудниците край Мадан да са на загуба. „Това е едно от най-богатите находища в Родопския миннодобивен басейн, цените на металите са високи, холдингът е вертикално интегриран и с обогатителна фабрика в Мадан, и с Оловно-цинковия комбинат в Кърджали, има и други сравними предприятия, които работят на печалба”, каза той.

Помолен да коментира дали държавата ще поиска пълно разследване на финансовите операции на дружествата в Мадан и Кърджали, които са собственост на „Интертръст”, Трайков посочи два възможни варианта. Той обясни, че държавата не е собственик и може само да следи дали се спазва трудовото, данъчното, финансовото, екологичното законодателство. Ако се констатират груби нарушения, тогава тя може да поиска ДАНС, полиция и прокуратура да направят пълни разследвания.

„Но това, което може да бъде постигнато накрая е или държавата да принуди работодателя да спазва законите, или предприятието да престане да съществува. Какви обаче могат да бъдат последствията от колапса – дали хората ще си получат заплатите, дали контрагентите ще си вземат суровините и продукцията, не може да се коментира на този етап. Собственикът трябва да следи за всичко това, държавата може да наложи репресивни мерки при неспазване на законодателството, а резултатът ще бъде смърт на това предприятие и отговорен за това ще бъде пак собственикът му”, уточни министър Трайков.

Металурзите в Оловно-цинковия комбинат в Кърджали също стачкуват от 1 март, но синдикатите и собственикът подписаха споразумение в сряда. Тази сутрин 100-ина работници се бяха струпали пред администрацията, за да проверят има ли движение на финансови средства по сметките. В понеделник те отново ще поискат да разберат дали ще получат обещаните 60% от всички дължими заплати, каквато е една от клаузите в споразумението. Ако парите са налице, на следващия ден те ще влязат в цеховете, но в противен случай ще възобновят стачните си действия.

„В понеделник ще видим доколко сериозно холдингът се отнася към ангажиментите, които пое тези дни към миньорите и металурзите. Ако за пореден път не се справи, тогава ще се мисли за отнемане на концесията върху рудниците”, каза още Трайков.

Министърът посети язовир „Кърджали”, а по-късно и два от микроязовирите от списъка на потенциално опасните водоеми. Според него са необходими законодателни промени, за да не се повтаря катастрофалното наводнение в харманлийското село Бисер.

„Трябва да бъде приета Водната стратегия на България, която се изготвя от МОСВ. В нея се регламентират както отговорностите, така и контролът върху язовирите в страната. Личното ми убеждение, а и като представител на институцията е, че контролът трябва да бъде независим. Така, че с колегите от „Язовири и каскади” помагаме за изграждането на този контролен капацитет. След това обаче трябва да намерим формулата, по която този орган трябва да функционира като независим, а не като част от дружество, което да проверява и само себе си”, посочи Трайков.

БГНЕС

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С финансови и други придобивки ще отбележите днешния ден. Развитията ще ви зарадват, но основната заслуга за тях сте вие самите. Сега може да успокоите темпото и да споделите с близките си доброто си настроение. Очаква ви приятен и ненатоварен ден, красивите гледки на природата ще върнат силите и желанието ви да не прекъсвате добрата тенденция.
23 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Налице са всички изгледи този ден да мине спокойно и без излишни емоции. Имате нужда от почивка и хубавото е че ви се откриват добри възможности за разтоварване. Отложете разговор с ваш близък, ако обстоятелствата го позволяват, тъй като това само ще ви натовари, а и едва ли ще успеете да постигнете целта си. Съобразете се с нещо, което любимия човек иска от вас.
23 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Заемате се с доста задачи, но непостоянството ви може да ви изиграе лоша шега. Бъдете внимателни при работа с документи, не подписвайте нещо, със съдържанието на което не сте запознати достатъчно добре. Хармонични семейни и професионални отношения.
23 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
За някои ваши проблеми могат да ви помогнат ваши близки. Ремонтна дейност ще ангажира вниманието и силите на част от вас. Други ги очаква приятна изненада и придобивки. Самочувствието ви е на ниво, а чувството ви на хумор ще ви обгражда с приятна компания. Успешно представяне на изпити очаква учащите се.
23 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Тръгвайки на път, има задачи, които не търпят отлагане. Подгответе автомобила, консултирайте се за променените услови по пътищата, ако има такива и шофирайте внимателно. Радостни вести ще направят деня ви по-вълнуващ. За някои те са свързани с предстояща изява, за други с възможност да реализират финансова сделка.
23 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Получавате добри новини, свързани с настоящата ви работа, което ще ви позволи да действате доста по-свободно днес. Внимавайте обаче с ангажименти, свързани с хора, които не познавате твърде добре. Ще ви се наложи да вдъхнете повече увереност на човек от обкръжението ви, който е на прав път, но му липсва самочувствието че ще успее.
23 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Изпълнени сте с ентусиазъм и идеи за амбициозни проекти, и нямате търпение да пристъпите към осъществяването им. Помислете разумно какво сте в състояние да жертвате за да осъществите друго. Едва тогава пристъпете към действие. Обърнете внимание и на потенциалните партньори, в сътрудничеството ви има бъдеще.
23 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще бъдете изявено активни. Ако се измъчвате от тревожни мисли по определен човек, по добре поговорете с него. Ще си изясните недоразуменията и ще ви олекне. На работното място не допускайте да ви приписват чужди пропуски. Старайте се с поведението си в семейството да предизвиквате уважение.
23 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е много ползотворен за вас. Ще преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще имате възможност да си починете.
23 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Следвайки интересите, ще пренебрегнете нечие неодобрение във връзка с действията ви и ще продължите напред. В обкръжението ви има хора, чиито оценки не винаги съвпадат с вашите и приемате отношението им враждебно, но боже и да грешите. Вземете мерки и не изоставяйте в сроковете, които не търпят отлагане.
23 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намирайте мярката във всичко, за да не си създавате сами затруднения. Денят предразполага към съзидателна работа, творческите занимания ще са интересни и създаващи усещане за пълнота. Любовта е до вас, стига да отворите сетивата си за положителните вълнения, с които ни зарежда допира й.
23 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете желанието си да се утвърждавате като професионалисти в перспективна посока. Не пропускайте добрата възможност. Бъдете по-гъвкави при вземането на решения и ще стъпите на вярната пътека. Ставащото идва да ви покаже, че пред вас се откриват нови хоризонти. С далновидността си печелите преднина, очакват ви възнаграждения и придобивки.
23 юни 2021
Последни новини