Министър Трайчо Трайков: В понеделник е денят на истината за миньорите и металурзите

Министър Трайков на язовир "Кърджали"

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков намекна, че е възможно да бъде отнета концесията върху двата рудника край Мадан от „Интертръст холдинг” заради натрупаните огромни задължения към миньорите, предаде репортер на БГНЕС.

Холдингът обаче се е разплатил за концесията вчера, съобщи Трайков. В понеделник е денят на истината за миньорите и металурзите, каза той.

„Винаги има реална възможност да бъде загубена една концесия, защото контролът върху нея се състои в това, ако не се спазват законовите изисквания, тя да може да бъде отнемана. В момента за мен цел №1 е хората да получат заплатите си в размер на 1 110 000 лева и инвестиции в безопасността на труда, както и изпълняване на погасителния план към EVN, за да могат рудниците да работят”, посочи Трайков.

Миньорите в Мадан стачкуват от 1 март. Днес изпълнителният директор от „Интертръст холдинг” Роберто Младенов в присъствието на министъра в Мадан се ангажира да изплати в понеделник 700 000 лева от общата дължима сума, а в следващите две седмици да изчисти всички задължения към работниците.

Според Трайков няма причини рудниците край Мадан да са на загуба. „Това е едно от най-богатите находища в Родопския миннодобивен басейн, цените на металите са високи, холдингът е вертикално интегриран и с обогатителна фабрика в Мадан, и с Оловно-цинковия комбинат в Кърджали, има и други сравними предприятия, които работят на печалба”, каза той.

Помолен да коментира дали държавата ще поиска пълно разследване на финансовите операции на дружествата в Мадан и Кърджали, които са собственост на „Интертръст”, Трайков посочи два възможни варианта. Той обясни, че държавата не е собственик и може само да следи дали се спазва трудовото, данъчното, финансовото, екологичното законодателство. Ако се констатират груби нарушения, тогава тя може да поиска ДАНС, полиция и прокуратура да направят пълни разследвания.

„Но това, което може да бъде постигнато накрая е или държавата да принуди работодателя да спазва законите, или предприятието да престане да съществува. Какви обаче могат да бъдат последствията от колапса – дали хората ще си получат заплатите, дали контрагентите ще си вземат суровините и продукцията, не може да се коментира на този етап. Собственикът трябва да следи за всичко това, държавата може да наложи репресивни мерки при неспазване на законодателството, а резултатът ще бъде смърт на това предприятие и отговорен за това ще бъде пак собственикът му”, уточни министър Трайков.

Металурзите в Оловно-цинковия комбинат в Кърджали също стачкуват от 1 март, но синдикатите и собственикът подписаха споразумение в сряда. Тази сутрин 100-ина работници се бяха струпали пред администрацията, за да проверят има ли движение на финансови средства по сметките. В понеделник те отново ще поискат да разберат дали ще получат обещаните 60% от всички дължими заплати, каквато е една от клаузите в споразумението. Ако парите са налице, на следващия ден те ще влязат в цеховете, но в противен случай ще възобновят стачните си действия.

„В понеделник ще видим доколко сериозно холдингът се отнася към ангажиментите, които пое тези дни към миньорите и металурзите. Ако за пореден път не се справи, тогава ще се мисли за отнемане на концесията върху рудниците”, каза още Трайков.

Министърът посети язовир „Кърджали”, а по-късно и два от микроязовирите от списъка на потенциално опасните водоеми. Според него са необходими законодателни промени, за да не се повтаря катастрофалното наводнение в харманлийското село Бисер.

„Трябва да бъде приета Водната стратегия на България, която се изготвя от МОСВ. В нея се регламентират както отговорностите, така и контролът върху язовирите в страната. Личното ми убеждение, а и като представител на институцията е, че контролът трябва да бъде независим. Така, че с колегите от „Язовири и каскади” помагаме за изграждането на този контролен капацитет. След това обаче трябва да намерим формулата, по която този орган трябва да функционира като независим, а не като част от дружество, което да проверява и само себе си”, посочи Трайков.

БГНЕС

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини