Съдът оправда Симеон Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков по делото ЕВН

Специализираният наказателен съд оправда бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков, както и бизнесмена Иво Прокопиев, за приватизацията на държавния дял на EVN. Трайков е и настоящ кмет на столичния район "Средец".

За невинни бяха признати и останалите трима обвинени по делото за продажбата на 33 процента държавен дял от дружеството през 2011 г. Това са Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев от "Булгброкърс".

Решението на съда не е окончателно.

Прокуратурата ще се възползва от правомощията си по конституция и по закон, и ще изготви протест, каза наблюдаващият прокурор Емил Петров. "В момента не мога да коментирам съдебното решение, тъй като няма подробни изготвени мотиви. Всеки един коментар на това, което чухме в залата, към настоящия момент е неуместно", смята той.

Той цитира фразата от Еклисиаст "Време за говорене и време за мълчание", като обясни, че сега е време за мълчание. "То се изразява в това, че не може да коментираме нещо, с което не сме се запознали. Нищо не е свършило, докато не е свършило", обобщи той.

Трайков коментира, че не е изненадан от решението на съда. "Изключително впечатлен съм от мотивацията, която съдията направи за решението си - не само от доблестта и от достойнството да обяви такова решение на този етап, но и начина, по който го мотивира", добави той. Препоръчвам го за четене на юристи и математици, и държавни администратори, допълни той. По думите му единственият "притеснителен момент" е възникнал, когато към края делото е било неочаквано забързано. Съдията тогава оправда това действие с това, че не смята за редно да се поставя съдбата на един човек в зависимост от съдебна процедура толкова дълго, добави Трайков. Оказа се, че наистина е била искрена в мотивацията си, каза той.

"От самото начало до днес беше ясно, че това е едно абсурдно дело, в което нито има престъпление, нито има някакви факти, нито има някакви улики - всичко е направено, за да бъдат изтормозени едни хора", коментира Прокопиев след решението на съда.

"Благодарен съм на съда, че прецени обективно всички факти и взе това решение", добави той.

"Мисля, че целият свят видя, че в една нормална европейска държава правото на прокуратурата да обвинява и да слага етикети, че някой е обвиняем се използва като инструмент за репресия на невинни хора. Затова сега призовавам всички, които лепяха етикети "подсъдим" и "обвиняем" да започнат да лепят етикети "оправдан", каза още той.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    :)
    : )
    6 -1
    17:18, 28 юни 2020
    Поредният провал на депесарската прокуратура.
    • Не
      Не позна
      3 -2
      18:04, 28 юни 2020
      Поредните пари взеха съда на Лозан Панов и Калин Калпакчиев.
      Тези подсъдимите са от умнокрасивите жълтопаветници!
Последни новини