Час по родолюбие за Трети март в „Св.св.Кирил и Методий”

Трети март е от ония дати, които нито историята, нито хората могат да забравят. На този ден в най-голямото основно училище в областния град Кърджали – „Св. Св. Кирил и Методий”, възкръсна за поредна година новото начало за България, поставено с незабравимия 3 март 1878 г.

„Нека носим йоще срама по челото,

синила от бича, следи от теглото…

нека да ни сочат с присмехи обидни

… и дирите стидни... от хомота стар;

нека таз свобода да ни бъде дар!”

Със стихове на народния поет Иван Вазов започна открития урок по родолюбие в IV”а” клас с класен ръководител Димитрина Джелепова. Джем, Атанас, Емре, Бурчин, Димитър, Мирослав, Нюбера и Едже с вълнение и сила изричаха словата за Раковски, Ботев и Левски, Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Те представиха пред директора на училището г-жа Лиляна Янкова, пред своите родители и съученици историята на Освобождението, ролята на Русия и Цар Освободител, на неговите генерали Столетов и Тотлебен.

„Борци, венец ви свих от песен жива” на Вазов, провокира музикалната група за руски песни при училището, която поднесе музикален букет в памет на загиналите български опълченци и руски войни.  

С това децата и учениците на централното градско училище започнаха подготовката си  за участие в общоградските тържества, по случай националния празник на Република България – 3 март!

Ученици от ІV”а” клас с класен ръководител – Д.Джелепова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини