Мартенско дърво „цъфна” в „Св.св.Кирил и Методий”

Уникално мартенско дърво цъфна в двора на най-голямото основно училище  в град Кърджали „Св. Св. Кирил и Методий”. Накичено с едри пухкави мартеници, то събра радостните ученици на кръшно весело хоро. Мартенският ритуал за „измитане” на злото с метла и възтържествуване на доброто бе претворен от Селин и Елван от V”б” клас в класните стаи и училищния двор.

През последните февруарски дни възпитаниците на „Св. Св. Кирил и Методий” ентусиазирано изготвяха саморъчно мартенички за приказното дърво. Те не забравиха, че за този първи слънчев ден на март трябва да увият бели и червени нишки и за малчуганите от Дом „Майка и дете” в град Кърджали.

С радостни възгласи и възторг учениците от втори клас на централното градско училище се отправиха към дома. Много мартеници и сладки пити занесоха на чакащите ги с нетърпение деца. Те отвориха вратите и на Дома за стари хора в областния град. Закичиха със своите мартеници и възрастните ни съграждани, които десетилетия наред им предаваха първомартенската традиция.

Възпитаниците от трети клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, пременени в красиви народни носии, уважиха в този ден Областна и Общинска администрация – Кърджали и Регионалния инспекторат по образование. Те изненадаха приятно нашите управници, като освен традиционните мартенички им поднесоха пожелания за здраве, късмет и добрини. Областният управител – г-жа Таушанова бе впечатлена от съкровенното детско поздравление с пожелание за добро бъдещо управление на този град в името най-малките му граждани.

Първи март на високосната година запази мястото в сърцата на всички ни за човешка топлина и близост.

Христо Колчев – ученик в ОУ”Св.Св.Кирил и Методий”

Град Кърджали

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини