29 °C

Турция е в капан въпреки френското "не" на закона за геноцидите

Карстен Хофман

Турското правителство приветства решението на френския Конституционен съд да отхвърли закон, предвиждащ криминализиране на отричането на арменския геноцид, извършен от османските турци. Радостта в Анкара обаче може да бъде кратка, тъй като дискусиите със сигурност ще продължат, най-малкото заради това, че стратегията на Турция за решаване на въпроса, свързан с масовото избиване на арменци, не изглежда сполучлива и все повече изолира страната.

Освен във Франция спорове по въпроса, свързан с арменския геноцид, има в САЩ, Канада и Швейцария. Американският посланик в Анкара Франсис Ричардоне смята, че Турция трябва да се пребори с призраците от миналото си. Смятаме, че историците трябва открито и честно да се захванат с този въпрос, за да стигнат до истинско признание за това, което се е случило, каза той.

Приятели и критици по един и същ начин призовават турското правителство да покаже някакъв напредък по въпроса преди 2015 година, когато ще бъде стогодишнината от трагичните събития, за да бъде предотвратена вероятността за по-сериозно развитие на конфликта. В миналото Турция е прибягвала до дипломатически ноти, изразяващи силен протест, гневни заплахи и изтегляне на посланици в борбата й срещу твърденията, че в Османската империя е бил извършен геноцид.

Турция не отрича страданията на арменците по време на Първата световна война, но се противопоставя на тезата за геноцид, която според нея е едностранно представяне на гибелта на стотици хиляди арменци през 1915 г. Партньорите на Турция в НАТО дълго време запазиха мълчание по въпроса, макар че много от тях имат подробни доклади от техни собствени дипломати навремето, които са писали за депортации и походи на смъртта.

Анкара обаче постоянно твърди, че “трагичните събития от 1915 година”, както тя често ги определя, са резултат от необходимостта на Турция да се защити, тъй като арменците са се съюзили с руснаците и са планирали въстание. Турция не отрича страданията на арменците, включително загубата на живота на много невинни хора по време на Първата световна война. Голям брой турци обаче са загинали или са били убити в годините преди и по време на войната, се казва в изявление на турското външно министерство.

Парламентите и други политически институции не трябва да политизират историята, когато историците дебатират по същината на въпроса, е посочено още в изявлението. Турция отрича същината на повечето от твърденията за геноцид. През 2005 година тогавашният външен министър и сегашен президент Абдуллах Гюл заяви, че Турция е изправена пред изключително добре организирана кампания за твърдения за извършен геноцид.

Тази организирана кампания е базирана на предразсъдъци, клевети, лъжи, преувеличения и фалшификации, засягащи нашия народ и страната ни, които започнаха да се разпространяват преди почти един век, каза той. Навремето Хенри Моргентау, който е бил посланик на САЩ в Османската империя в периода 1913-1916, изрази в мемоарите си увереността си, “че в цялата човешка история няма подобни ужасни епизоди” като арменския геноцид. Гюл смята, че Моргентау се е позовавал на информация, подадена от арменски екстремисти.

През 2008 година турски интелектуалци поискаха в отворено писмо прошка за престъпленията, извършени срещу арменския народ, но не окачествиха трагичните събития като “геноцид”. Известният турски журналист Мехмет Али Биранд отправи предупреждение към страната си да не попадне в “капан на геноцида”. До сегашната ситуация се стигна, тъй като винаги сме казвали само “не”, писа той.

БТА

e-vestnik.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С финансови и други придобивки ще отбележите днешния ден. Развитията ще ви зарадват, но основната заслуга за тях сте вие самите. Сега може да успокоите темпото и да споделите с близките си доброто си настроение. Очаква ви приятен и ненатоварен ден, красивите гледки на природата ще върнат силите и желанието ви да не прекъсвате добрата тенденция.
22 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Налице са всички изгледи този ден да мине спокойно и без излишни емоции. Имате нужда от почивка и хубавото е че ви се откриват добри възможности за разтоварване. Отложете разговор с ваш близък, ако обстоятелствата го позволяват, тъй като това само ще ви натовари, а и едва ли ще успеете да постигнете целта си. Съобразете се с нещо, което любимия човек иска от вас.
22 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Заемате се с доста задачи, но непостоянството ви може да ви изиграе лоша шега. Бъдете внимателни при работа с документи, не подписвайте нещо, със съдържанието на което не сте запознати достатъчно добре. Хармонични семейни и професионални отношения.
22 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
За някои ваши проблеми могат да ви помогнат ваши близки. Ремонтна дейност ще ангажира вниманието и силите на част от вас. Други ги очаква приятна изненада и придобивки. Самочувствието ви е на ниво, а чувството ви на хумор ще ви обгражда с приятна компания. Успешно представяне на изпити очаква учащите се.
22 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Тръгвайки на път, има задачи, които не търпят отлагане. Подгответе автомобила, консултирайте се за променените услови по пътищата, ако има такива и шофирайте внимателно. Радостни вести ще направят деня ви по-вълнуващ. За някои те са свързани с предстояща изява, за други с възможност да реализират финансова сделка.
22 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Получавате добри новини, свързани с настоящата ви работа, което ще ви позволи да действате доста по-свободно днес. Внимавайте обаче с ангажименти, свързани с хора, които не познавате твърде добре. Ще ви се наложи да вдъхнете повече увереност на човек от обкръжението ви, който е на прав път, но му липсва самочувствието че ще успее.
22 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Изпълнени сте с ентусиазъм и идеи за амбициозни проекти, и нямате търпение да пристъпите към осъществяването им. Помислете разумно какво сте в състояние да жертвате за да осъществите друго. Едва тогава пристъпете към действие. Обърнете внимание и на потенциалните партньори, в сътрудничеството ви има бъдеще.
22 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще бъдете изявено активни. Ако се измъчвате от тревожни мисли по определен човек, по добре поговорете с него. Ще си изясните недоразуменията и ще ви олекне. На работното място не допускайте да ви приписват чужди пропуски. Старайте се с поведението си в семейството да предизвиквате уважение.
22 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е много ползотворен за вас. Ще преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще имате възможност да си починете.
22 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Следвайки интересите, ще пренебрегнете нечие неодобрение във връзка с действията ви и ще продължите напред. В обкръжението ви има хора, чиито оценки не винаги съвпадат с вашите и приемате отношението им враждебно, но боже и да грешите. Вземете мерки и не изоставяйте в сроковете, които не търпят отлагане.
22 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намирайте мярката във всичко, за да не си създавате сами затруднения. Денят предразполага към съзидателна работа, творческите занимания ще са интересни и създаващи усещане за пълнота. Любовта е до вас, стига да отворите сетивата си за положителните вълнения, с които ни зарежда допира й.
22 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете желанието си да се утвърждавате като професионалисти в перспективна посока. Не пропускайте добрата възможност. Бъдете по-гъвкави при вземането на решения и ще стъпите на вярната пътека. Ставащото идва да ви покаже, че пред вас се откриват нови хоризонти. С далновидността си печелите преднина, очакват ви възнаграждения и придобивки.
22 юни 2021
Последни новини