Агония!ОЦК издъхна!

ОЦК издъхна след като днес 50 металурзи от цех „Пържилен” хвърлиха молби за напускане и блокираха производството заради неизплатени от четири месеца заплати. Сутринта около 150 побеснели работници щурмуваха сградата на администрацията за да разговарят с изпълнителната директорка Славея Стоянова. За преговори бе изпратен главния финансист Валентин Манев, но металурзите отказаха да разговарят с него и разбиха вратите за да се срещнат лице в лице със Стоянова. Тя повика спешно полиция за да се спаси от физическа саморазправа.

  Синдикатите се опитаха да тушират напрежението, но не успяха. Стигна се до размяна на реплики между синдикалисти и  работници. Металурзите обвиниха профсъюзните дейци, че въпреки стачното споразумение с ръководството на фирмата не са ги повели на протест и не защитават правата им. Дошлата спешно лидерка на КНСБ  Иванка Караколева призова протестиращите да не влизат в завода докато не получат всичките си неизплатени заплати.

  Ръководството на ОЦК се опита отново с процедурни хватки да отложи „леталния изход” от ситуацията. То обеща, че до вторник работниците ще получат по една заплата, ако прекратят протеста. Освен това молбите за напускане не бяха входирани с входящи номера. Така  се прави опит да бъдат прецакани работниците. Те имат право по чл.327 от Кодекса на труда да напуснат в случай, че не получат две последователни заплати. Ако обаче молбите не са входирани неявяването им на работа ще се смята за самототлъчка и те няма да получат обезщетение от ОЦК.

Ние сме на ръба на оцеляването. Получихме за 4 месеца  един аванс от 100 лева и част от заплата-160 лева, с които посрещнахме празниците. Нямаме пари за данъци, кредити, храна.Спрели сме колите си, негодуваха работниците. Те решиха утре да не влизат в цеховете докато не си получат заплатите. В много от тях съществува надеждата, че нещата могат да се уредят, ако фирмата вземе поредния кредит.Задълженията и обаче за последните месеци са надхвърлили 15 млн . лв.

Георги Кулов

Синдикалисти
Отчаян работник
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини